Мобилно меню

2.3421052631579 1 1 1 1 1 Rating 2.34 (38 Votes)

ЛуганськаПърва украинска епархия в окупираните от руските войски области напуска УПЦ и преминава пряко под юрисдикцията на Московска патриаршия. Това е Ровенска и Свердловска епархия в южната част на Луганска област. Краткото съобщение на сайта на епархията е формулирано така:

Събранието на епархийския съвет и духовниците от Ровенската епархия прие следното решение:

1) да се преустанови споменанието на митр. Онуфрий като предстоятел на УПЦ по време на службите;

2) Ровенската и Свердловската епархия остава под омофора на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх.

Решението не е изненада, защото и в руските, и в украинските медии се твърди, че в окупираните територии украинските епархии ще преминат пряко под юрисдикцията на Московска патриаршия, по аналогия със самите територии, които Русия иска да включи в своите граници. Окупираните региони се присъединяват чрез „референдум“, а епархиите – чрез „събрание на епархийските съвети“.

Този процес се е обсъждал и на поместния събор в Киев на 27 май. Съборът даже даде „оперативна свобода“ на митрополитите в окупираните територии да взимат „несъгласувани със свещеноначалието решения“.

Кримските епархии и Донецка епархия заявиха преди няколко дни, че няма да прилагат променения устав на УПЦ, без да заявят еднозначно, че напускат юрисдикцията на УПЦ, но това се очаква.

В руските политически и църковни среди този процес се приветства като неизбежен. Обяснява се с това, че както създаването на Украйна е било „грешка“, така и съществуването на УПЦ е грешка, която трябва да бъде поправена в присъединените територии. Изказванията в този дух са многобройни, например:

Александър Дугин  идеолога на евразийското движение, „руския свят“ и войната в Украйна: „Относно събора на УПЦ. В настоящата ситуация никой не бива да си прави илюзии. Няма как да запазим УПЦ в РПЦ, без да прехвърлим цяла Украйна към Русия. Всъщност това беше ясно още през 2014 г. Просто го отложихме за известно време. Единството на Църквата може да бъде запазено единствено и само заедно с възстановяването на политическото единство. И до пълното освобождаване на цялата територия на Украйна от нацизма е просто безполезно да се занимаваме с този въпрос…

Капитулацията (на украинците) не е добра идея, защото те ще поискат да спасят това, което им е останало. Така ние отново ще се окажем на грешното място – не на границата с Полша, Румъния и Унгария, а значително по на изток. Същите неща ще процъфтяват под ново прикритие в престъпната терористична структура. Щом сме започнали толкова рязко, определено не можем да спрем сега. Нашата задача е да изтрием от земята едно съвсем конкретно недоразумение“ (30 май 2022 г.).

Дякон Павел Шулженок: „Създаването на УПЦ беше фатална грешка и бомба със закъснител, колкото и създаването на самата Украйна. Решението може да бъде само едно – в освободените територии трябва да се установи пряко подчинение на Московска патриаршия. Самият Киев също трябва да бъде освободен. УПЦ-МП по принцип е обречена“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f83f 

Разпространяване на статията: