Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (10 Votes)

6624Още една украинска епархия в окупираната от руските войски Луганска област обяви, че излиза от Украинската православна църква. На заседание на епархийския съвет на Луганска епархия под председателството на митр. Пантелеймон (Поворознюк) на 10 юни т. г. е взето решение „да се преустанови споменаването при богослужение на Киевския митр. Онуфрий, заради несъгласие с приетите изменения на устава на УПЦ на 27 май 2022 г.“. В съобщението не се казва изрично, но се подразбира, че духовниците ще споменават непосредствено Московския патриарх Кирил. 

По-рано такова решение взе и Ровенската епархия в Луганска област (виж тук).

Ръководствата на двете епархии не са посмели да заявят направо, че преминават към Московска патриаршия, тъй като в условията на ожесточените боеве в Източна Украйна това би се оценило като предателство. От друга страна, главата на Украинската православна църква към Московска патриаршия, Киевски митрополит Онуфрий, се ползва с голям авторитет на духовник сред клира и народа на Украйна и въпросното решение от 10 юни вероятно никак не е било лесно.

В Луганска област има три епархии: Ровенска, Луганска и Северодонецка.

Трите кримски епархии на УПЦ обаче, които след анексията на Крим от Руската федерация формално продължиха да бъдат част от Украинската църква, официално бяха присъединени към РПЦ. Това стана с решение на руския синод на 7 юни, който създаде Кримска епархия към МП.

Политиката на Кремъл има за цел териториално и църковно присъединяване към Москва на възможно най-големи територии от Украйна. Църковното присъединяване се извършва чрез решения на епархийските съвети, т.е. формално не изглежда като наложено "отгоре", от Москва.

Общо дванадесет са украинските епархии в източната част на страната, които дистанционно участваха в работата на Киевския събор на 27 май в Теофания, тъй като са разположени на окупирани територии. Очакванията са те да бъдат присъединени към Московска патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fqr9 

Разпространяване на статията: