Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

detail20230316 VAR09916 обрНа 16 март Руската църква, по решение на своя синод, прекъсна общение с новия предстоятел на Кипърската църква архиепископ Георги и с онези нейни йерарси, които „влязат в църковно общение“ с Православната църква на Украйна. Това става ясно от обявено на официалния сайт на МП решение, в което се казва, че Руската църква няма да включи в своя диптих новия предстоятел на Кипърската църква, нито ще има евхаристийно и молитвено общение с него и с другите кипърски йерарси, които „са влезли или ще влязат в църковно общение“ с непризнаваната от тях автокефална Православна църква на Украйна.

На практика това означава прекъсване на църковни отношения с Кипърската църква, тъй като отказът да се споменава по време на Евхаристия предстоятеля на дадена поместна църква означава разрив на общение с нея. РПЦ не признава това, твърдейки, че е скъсала евхаристийно общение само с конкретни хора, включително предстоятели, а не с цялата поместна църква, което от канонична гледна точка е невъзможно.

Досега Московска патриаршия прекъсна отношения с Вселенската патриаршия, като обяви храмовете и манастирите под ръководството на нейния епископат за „безблагодатни“, и признава частично прекъсване на общение с Александрийската патриаршия и Гръцката църква само по отношение на техните предстоятели и „епископите, които признават украинската автокефалия“.

През последната година обаче РПЦ откри своя „екзархия“ в Африка и организира „мисия“ сред свещениците и енориите на Александрийска патриаршия, призовавайки ги да се откъснат от нея, тъй като е „безблагодатна“. На практика това противоречи на официалното им становище, че прекъсването на общението е „частично“ само по отношение на предстоятеля на патриаршията.

Александрийска патриаршия изпрати канонично писмо до всички поместни православни църкви, за да ги уведоми за неканоничните действия на МП и да получи подкрепа от тях. За съжаление повечето църковни ръководства, движени от „дипломатически“ съображения, не осъдиха това еднозначно противоканонично действие на РПЦ поради страх да не развалят отношенията си с Москва. Българският Св. Синод също препрати казуса с руската екзархия в Африка за „изясняване“ от каноничната си комисия.

Логиката на руското църковно поведение през последната година говори, че в скоро време е възможно откриването на „руска екзархия в Северен Кипър“, т. е. в непризнатата Севернокипърска турска република, където има голяма руска диаспора.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dadf4 

Разпространяване на статията: