Мобилно меню

4.900826446281 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (121 Votes)

Patriarhia RomanaРумънската патриаршия уточни позицията си относно автокефалията на Православната църква в Република Северна Македония, която тя призна миналата седмица със синодно решение. Решението беше изтълкувано като отхвърляне на правото на Вселенската патриаршия да дава автокефалия и заемане на страната на Руската православна църква – Московска патриаршия в този дългогодишен спор. В тази връзка днес от Румънската патриаршия уточниха позицията си. По-конкретно в изявлението се казва:

„На 9 февруари 2023 г. Св. Синод на Румънската православна църква одобри признаването на автокефалията, предоставена на Православната църква в Република Северна Македония от Патриаршията на Сърбия чрез синодния томос, издаден на 5 юни 2022 г.

По време на заседанието на синода беше взето предвид решението на Вселенската патриаршия от 9 май 2022 г. за възстановяване на каноничното и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония, ръководена от архиеп. Стефан. Освен това Вселенската патриаршия повери на Църквата на Сърбия регулирането на административните аспекти, свързани с организацията на новата Църква в Северна Македония.

Друга тема, разгледана от румънските архиереи, беше темата за автокефалията и начина на предоставянето и признаването ѝ, която беше разглеждана по време на няколко работни срещи на Междуправославната комисия за подготовка на Светия и велик събор на Православната църква.

Гледната точка на Румънската православна църква относно автокефалията, която беше представена и на заседанието в Шамбези на Подготвителната комисия за Светия и велик събор (през 2011 г.), е следната:

„Св. Синод на църквата-майка е каноничната власт, която може да даде автокефалия на дъщерна църква чрез синоден томос, подписан от предстоятеля на църквата-майка заедно с всички епископи на този Св. Синод. Признаването на новата автокефалия принадлежи на цялата Православна църква, постигнато чрез томос за признаване на автокефалия, подписан без никакво разграничение от всички патриарси (и архиепископи – бел. ред.) на автокефалните православни църкви по реда на диптисите, в рамките на синаксис на патриарсите на православните църкви“.

Предвид това Св. Синод на Румънската православна църква уважи решенията на Вселенска патриаршия да приеме в евхаристийно общение йерарсите, духовенството, монасите и вярващите под пастирството на архиеп. Стефан и да остави на Сръбската патриаршия да регулира административните аспекти между двете църкви.

След като призна първоначалния синоден томос, издаден на 5 юни 2022 г. от Сръбската патриаршия относно предоставянето на автокефалия на Православната църква в Република Северна Македония, Св. Синод на Румънската православна църква очаква Вселенска патриаршия да инициира (консултации) и издаде томос за окончателна автокефалия, за да изрази всеправославния консенсус“.

Прави впечатление, че докато в решението от 9 февруари изрично се посочваше, че Румънската патриаршия признава автокефалията на новата поместна църква като „Архиепископия на Охрид и Северна Македония със седалище в Скопие“, а предстоятелят ѝ ще се титулува „Стефан, архиепископ Охридски, Скопски и Северномакедонски“, в уточнението се използва името „Православна църква в Северна Македония“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dakpc 

Разпространяване на статията: