Мобилно меню

4.9464285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (112 Votes)

Screenshot 2022 12 30 181611Бившият главен равин на Москва Пинхас Голдшмидт, който напусна страната заради натиск от страна на руските власти, призова евреите да напуснат Русия.

„Ако се вгледате в руската история, ще видите, че винаги, когато политическата система на страната е била в опасност, правителството се е опитвало да пренасочи гнева и недоволството на масите към еврейската общност. Това се е случвало по времето на царизма и в края на Сталиновия режим“, казва равинът пред The Guardian.

Голдшмид също така заяви, че антисемитизмът в Русия се увеличава, тъй като страната се връща към „нов тип Съветски съюз“ и „желязната завеса постепенно се спуска“. „Ето защо смятам, че най-добрият вариант за руските евреи е да напуснат“, заключи равинът.

Пинхас Голдшмидт напусна Русия малко след началото на войната в Украйна. Първоначално руските медии съобщиха, че е направил това заради заболяването на баща си, който живее в Израел. В началото на юни обаче стана ясно, че главният равин на Москва е напуснал страната поради натиск от страна на руските власти, които са поискали от него да подкрепи публично инвазията в Украйна.

Кремъл поиска публична лоялност от всички традиционни изповедания в Русия, но най-активна е подкрепата за войната на Руската православна църква, която осигурява „богословското оправдание“ на военните действия, представяйки я като „война на традиционните ценности срещу порока“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkyaq 

Разпространяване на статията: