Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

MM01Отново богослужебните последования в българските православни църковни общини в Италия за Рождественските празници бяха отслужени от прот. доц. д-р Иван Иванов.

На 24 декември вечерта тържествата започнаха с Велика вечерна за православните християни в Анцио и Нетуно в българския параклис на манастира „Санта Мария Горети“.

MM2На 25 декември сутринта св. Литургия за Рождество Христово беше отслужена в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“ в Рим. На нея присъстваха вярващи и настоятели от православните църковни общини в Рим и Милано, както и от православните ни мисии в Анцио, Нетуно, Колеферо. Рождественската радост споделиха и гости, дошли от България специално за празниците, сред които студенти от бакалавърските и магистърски програми на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

viber image 2022 12 30 18 54 05 662На 26 декември, на втория ден от Рождество Христово и празника Събор на Пресвета Богородица, за втора поредна година в най-древната базилика „Санта Мария Маджоре“ в Рим беше отслужена православна литургия на български език. За това богослужение беше дадено специално позволение от Ватикана.

На този ден православните българи от БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и околностите имаха радостта да участват в св. Литургия на мястото, където се пазят Христовите ясли (пренесени през 4 в. от Йерусалим) и където са осветени славянските книги на св. братя Кирил и Методий и техните ученици (9 в.).

SMM1Почетен гост на литургията беше г-н Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия престол и Малтийския орден, заедно със семейството си. Празника уважи и монсеньор Яромир Задрапа, официален представител на Папския отдел за християнско единство на Ватикана и отговорен за отношенията с православните църкви.

Col1Следващото богослужение беше извършено в градчето Колеферо, където се събраха множество българи, за да се помолят заедно и да споделят рождественската радост. Те също пожелаха благословение на хляба за Рождество, според установената тук традиция.

Col3По инициатива на енорийския свещеник много от българите бяха се подготвили предварително и бяха научили тропара за празника: „Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието, защото в него онези, които служеха на звездите, от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Изтока от висините. Господи, слава Тебè!". Те с радост го изпълняват по време на богослуженията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkya8 

Разпространяване на статията: