Мобилно меню

2.9 1 1 1 1 1 Rating 2.90 (10 Votes)

Moscow 2На 17 октомври и. д. генерален секретар на Световния съвет на църквите румънският свещеник д-р Йоан Саука посети Москва и се срещна с Руския патриарх Кирил. Причината е кризата в ССЦ, предизвикана от благославянето на войната срещу Украйна от РПЦ. Много от християнските църкви и общности по света, членуващи в организацията, са скандализирани от това отношение и някои дори настояваха за отстраняване на РПЦ от Световния съвет на църквите. Това не се случи, тъй като Московска патриаршия е най-големият член и важен спонсор на организацията, но кризата в ССЦ се задълбочи. Генералният секретар о. Йоан Саука посети в Москва в опит да получи от патр. Кирил изказване в евангелски дух, осъждащо войната.

Патр. Кирил говори в познатия стил, избягвайки ясното назоваване на събитията. Той определи времето, в което живеем, като „критично във връзка с известните конфликти, в това число и тези около Украйна“. Кои са тези „известни конфликти около Украйна“, руският патриарх не уточни.

Както и при срещата с представителите на Сръбската църква, предстоятелят на РПЦ акцентира върху „трудния момент, през който минава Русия“. Патриархът не спомена евентуални трудности пред неговото паство в Украйна, което очевидно не се сблъсква с изпитанията, пред които е изправена Русия. Патр. Кирил благодари на генералния секретар на ССЦ, че е дошъл в Москва и е нарушил изолацията на РПЦ.

По-конкретно той отбеляза: „Много ценя това, че сте дошли в Русия в този труден момент, за да се срещнете с мене и моите братя, да поговорим за ситуацията, която се формира днес в международните отношения. Естествено, тази ситуация се отразява и на междуцърковните отношения“.

Той похвали „активната, но неутрална позиция на ССЦ, който не подкрепя нито едната, нито другата страна в този конфликт“, която според него е единствено правилната и трябва да продължи.

Патр. Кирил припомни за миротворческите призиви, които е отправял след 2014 г., когато „украинската армия бомбардира Донбас“, но което о. Саука отговори, че е добрев тези призиви да бъдат повторени сега, за да се изясни личната позиция на предстоятеля на РПЦ към войната.

В сайта на ССЦ новината за срещата е отразена със заглавието „Патриарх Кирил се съгласи, че войната не може да бъде свята“. В сайта на Московска патриаршия подобна реплика на патр. Кирил не е отразена.

Официалният сайт на ССЦ описва срещата с различни акценти:

„Отец Йоан Саука благодари на предстоятеля на Руската православна църква за срещата и каза: „Членовете на нашата общност очакват с голям интерес и надежда това посещение“, като обясни, че делегацията на ССЦ е дошла в Москва поради мандата от Централния комитет на ССЦ да посети църквите членки на ССЦ с „кървящи рани“. Тези посещения включваха Близкия изток – Сирия, Ливан, Израел и Палестина, а след това Украйна, а сега и Русия.

„Вие сте наясно със загрижеността“, която църквите-членки на ССЦ имат по отношение на войната между Русия и Украйна, каза о. Саука, „и с нашите изявления, осъждащи войната и насилието, които направихме в нашите ръководни органи – изявления, които бяха разработени с участието на делегати от Руската православна църква“.

„Причината да дойда тук е да видя какво можем да направим заедно, за да изградим мостове на мира и помирението и да спрем кръвопролитията и опасността от ядрен удар“, каза отец Саука. „Мисля, че сега би било много полезно да направим същото изявление, като кажем ясно на света това, което ни казахте тук, днес: спрете кръвопролитията, спрете убийствата, спрете разрушаването на инфраструктурата, търсете мир и помирение. Това ще помогне много на света, а също и на Православната църква“, обърна се отец Йоан Саука към патриарх Кирил, „и ще даде ясно да се разбере каква е Вашата лична позиция към войната“.

Патриархът заяви, че не смята, че която и да е църква или християнин може да има подкрепяща позиция към войните и убийствата и че църквите „са призвани да бъдат миротворци и да защитават и закрилят живота“, каза той. „Войната не може да бъде свята“.

Когато обаче човек трябва да защитава себе си и живота си или да даде живота си за живота на другите, нещата изглеждат по друг начин, заяви патриарх Кирил. „Имаме толкова много примери в нашата християнска история“, каза той. „И все пак като миротворци трябва да положим всички усилия, за да донесем мир чрез диалог и да избягваме всякакви конфликти или насилие“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpayp 

Разпространяване на статията: