Мобилно меню

2.3571428571429 1 1 1 1 1 Rating 2.36 (14 Votes)

jqeraВолоколамският митрополит Антоний (Севрюк), който в качеството си на председател на Отдела за външноцърковни връзки представлява РПЦ на Асамблеята на ССЦ в Карлсруе, реагира на речта на германския федерален президент Щайнмайер при откриването на форума.

В словото си президентът призова участниците да следват християнската си съвест и да изобличат несправедливостта, която се извършва в Украйна. Той открито заяви, че „ръководителите на Руската православна църква в момента водят своите вярващи и цялата си църква по ужасен, богохулен път, който е направо враждебен на вярата“. Той направи паралел със състоянието на германските църкви след Втората световна война, които са били приети за участие в Световния съвет на църквите без да се избягват въпросите за престъпленията, извършени от германците по време на войната. Щайнмайер призова участниците да осъдят подкрепата, която Руската църква оказва за войната срещу Украйна, оправдавайки я с богословски аргументи. Според него диалогът не може да бъде самоцел и той е възможен, само ако и двете страни искат това и допринасят за него. Диалог без справедливост е площадка за пропаганда, категоричен беше германският президент.

Неговата реч изненада неприятно руската делегация, за която участието във форума на ССЦ в Германия е първо излизане от международната изолация на РПЦ след началото на войната срещу Украйна. Митр. Антоний (Севрюк), който пое Външния отдел на Московска патриаршия след митр. Иларион (Алфеев), разпространи изявление, в което изрази надежда участниците да не се вслушат в думите на германския президент и да не осъждат ролята на РПЦ в „противопоставянето в Украйна“.

Ето и целия текст на неговата реакция:

„На 31 август президентът на Германия Ф.-В. Щайнмайер по време на откриването на Асамблеята се обърна към участниците във форума и в речта си постави под въпрос обосноваността на участието на делегацията на Руската православна църква в асамблеята на ССЦ.

Речта на президента на Германия съдържаше необосновани обвинения, като напълно игнорираше всички хуманитарни усилия на Московската патриаршия в контекста на противопоставянето в Украйна, както и пряко искане към Асамблеята на ССЦ да осъди Руската православна църква.

Смятам, че позицията на г-н Щайнмайер е пример за груб натиск, упражняван от високопоставен представител на държавата върху най-старата междухристиянска организация, за намеса във вътрешните работи на Световния съвет на църквите и за опит да се постави под въпрос миротворческият и политически неутрален характер на неговата дейност.

Заслужава да се отбележи, че преди г-н президента изпълняващият длъжността генерален секретар на ССЦ прот. Йоан Саука, напротив, отбеляза важността на присъствието на представители на Московска патриаршия на асамблеята, тъй като то съответства на самата същност на най-голямата междухристиянска организация, която трябва да допринася за укрепването на диалога, мира и взаимното разбирателство.

Тази публично изразена позиция на ръководството на Световния съвет на църквите, многобройните призиви на делегатите на Асамблеята на ССЦ от Германия и други страни към делегацията на Руската църква показват, че обвиненията на президента на ФРГ срещу Църквата нямат очакваната подкрепа.

Надявам се, че Световният съвет на църквите ще продължи да бъде независима платформа за диалог, следвайки в дейността си не пристрастни политически поръчки от страна на определени държави, а целта да насърчава мира и съгласието“.

Снимка на Отдела за външноцърковни връзки на МП, руската делегация

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cu66 

Разпространяване на статията: