Мобилно меню

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

bundespraesident frank walterНа 31 август 2022 г. германският президент Франк-Валтер Щайнмайер откри Единадесетата асамблея на Световния съвет на църквите, която се провежда в Карлсруе. Речта му шокира делегатите със своята прямота и открито назоваване на проблемите, които войната в Украйна повдига пред християнската съвест. „Никой политик или църковен лидер не би могъл да избере по-силни думи от тези, с които германският президент Франк-Валтер Щайнмайер откри Единадесетата асамблея на Световния съвет на църквите в сряда“, твърди „Франфуртер Алгемайне“.

Държавният глава говори откровено за това, което папа Бенедикт XVI в речта си в Регенсбург нарече „патологията на религията“, имайки тогава предвид най-вече исляма: „Религията, която трябва да издига, насърчава и извисява човека, се превръща в инструмент за унижение на другите, омраза и насилие“. Според германския президент обаче тези изкушения не са преодолени и в християнството. Той говори за ръководството на Руската църква, което оправдава една агресивна война срещу собствените си сестри и братя по вяра, съдейства за престъпленията на режима на Путин срещу Украйна и отдава почит на една тоталитарна идеология, прикрита с богословие. Федералният президент е критичен и към представителите на папа Франциск, който от години ухажва патр. Кирил: „Диалогът като самоцел, който не повдига въпроса за несправедливостта, а се ограничава до благочестиви пожелания и остава неясен, в най-лошия случай се превръща в сцена за оправдание и пропаганда“.

Прямотата на германския президент изненада присъстващите. Подготовката на асамблеята на ССЦ през последните шест месеца мина изключително под знака на дебата какво трябва да бъде отношението към Руската църква, която благославя и оправдава войната на Русия срещу Украйна. Бяха отправени остри критики към генералния секретар на ССЦ, който в момента е православният румънски свещеник Йоан Саука, заради нежеланието му да предприеме решителни стъпки по отношение на РПЦ. Не бяха малко и гласовете, които призоваваха за изключване на РПЦ от Световния съвет на църквите. Москва положи изключителни усилия да не допусне това и да участва като редовен член в световния форум. В крайна сметка надделя мнението „да се търси общото и единството, за да има диалог“. Затова пристигането в Карлсруе на руската църковна делегация, водена от новия Волоколамски митрополит Антоний (Севрюк), се смяташе за изключителен успех на руската дипломация и излизане на РПЦ от международната изолация.

На този фон федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер изненада всички и най-вече руската делегация. Ето и основните акценти в неговото слово:

„За първи път от повече от петдесет години насам Асамблеята на Световния съвет на църквите се събира отново в Европа. За мене като федерален президент е чест и удоволствие да приветствам от името на нашата страна всички вас, които сте пристигнали в Германия от цял свят.

За първи път Световният съвет на църквите заседава в Германия. Благодарни сме ви, че приехте поканата да дойдете тук. Надяваме се, че ще бъдем добри домакини. Тази асамблея трябва да бъде празник на вярата, на срещата, на обмена. Рядко се случва да имаме гости, които са толкова различни и все пак са обединени от дълбоко единство. Добре дошли!

Тук, в Германия, с благодарност си спомняме, че германските църкви имаха възможност да присъстват на първата Асамблея в Амстердам още през 1948 г. и бяха приветствани като равноправни членове. След ужаса, който Германският райх причини на света, след войната, след планираното преследване и избиване на европейските евреи – след всички тези невъобразими престъпления това присъствие не беше нещо естествено и разбиращо се от само себе си.

Приемайки германските църкви за свои членове малко след Втората световна война, още преди съществуването на Федералната република и ГДР, Световният съвет на църквите не си затвори очите за тази вина. По този начин той помогна да се постави ново начало. И до днес сме благодарни за това!

… Спомням си за убийствената омраза към евреите, подклаждана от християни и осъществявана от християни в продължение на векове в Германия, но не само тук. Една от големите актуални задачи на християнските църкви по света е да се противопоставят на антисемитизма. Трябва да сме наясно: антисемитизмът може да приема много форми. Той обаче винаги си остава идеология на омразата с история на изтребление. Никога не бива да позволяваме религията, която трябва да издига, насърчава и извисява хората, да се превръща в инструмент за унижение на другите, за омраза и насилие.

οικουμενικο πατριαρχειο wcc 1Ръководителите на Руската православна църква в момента водят своите вярващи и цялата си църква по ужасен, богохулен път, който е направо враждебен на вярата.

Те оправдават една агресивна война срещу Украйна – срещу своите, срещу нашите братя и сестри във вярата. Тази пропаганда срещу свободните права на гражданите на друга страна, този национализъм, който обявява за Божия воля имперските мечти на една диктатура, трябва да срещне нашето противопоставяне и тук, в тази зала, в тази асамблея. Колко жени, мъже, а също и деца в Украйна са станали жертва на тази агитация, на тази омраза и на това престъпно насилие – стотици, хиляди, десетки хиляди, твърде много!

Бомбардировките и целенасочените нападения срещу цивилни сгради, домове, болници, търговски центрове, гари и обществени места са военни престъпления, които се осъществяват открито пред очите на света: не трябва да се мълчи за това тук и сега. Трябва да говорим за това, да го осъждаме, трябва, не на последно място, като християнска общност да заявим подкрепата си за достойнството, свободата и сигурността на украинците. Бих искал да се възползвам от тази възможност, за да приветствам специално и сърдечно делегациите на църквите от Украйна и се надявам, че те ще могат да извлекат от тази среща сила и подкрепа за своите изстрадали църкви и паства у дома.

Днес тук има и представители на Руската православна църква. Това, че те са тук, не е нещо естествено и разбиращо се от само себе си в днешно време. Това, което очаквам от това събрание, е да не им бъде спестена истината за тази жестока война и критиката за ролята на църковното им ръководство. Да, винаги е важно да се изграждат мостове между християните. Това е и остава една от най-важните задачи. За изграждането на мост обаче е необходима воля и от двете страни на реката – мост не може да се построи, ако едната страна събори носещите стълбове. Но поне трябва да има диалог, се казваше в навечерието на асамблеята. Да, но диалогът не е самоцел. Диалогът трябва да извади наяве това, което е. Диалогът трябва да извади наяве несправедливостта, да назове жертвите и извършителите, както и техните съучастници. Диалог, който се ограничава до благочестиви пожелания и остава неясен, в най-лошия случай се превръща в сцена за оправдание и пропаганда. За какъв диалог става дума тук? Това е изборът, пред който е изправена тази асамблея, и нашата германска позиция – говоря и от името на федералното правителство – е ясна.

Искам също така да припомня, че днес стотици руски православни свещеници публично се противопоставиха на войната, въпреки заплахите от страна на режима на Путин. Искам да се обърна и към тези смели хора днес, чийто пример ни напомня за отговорността на религиите за мира: дори и да не можете да участвате в днешната асамблея и да не можете да се изкажете пред нея, ние ви чуваме! Нека и вашият глас намери отзвук тук!

Ръководството на Руската православна църква е съучастник в престъпленията по време на войната срещу Украйна. Тази тоталитарна идеология, преоблечена като теология, доведе до пълното или частично разрушаване на много религиозни обекти, църкви, джамии, синагоги, образователни и административни сгради на религиозни общности на територията на Украйна. Нито един християнин, който все още има вяра, разум и сетива, няма да може да разпознае Божията воля в този случай. Всичко това е в дълбоко противоречие със символа на логото на Асамблеята – кръста“.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cuux 

Разпространяване на статията: