Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

n9gWQG17vjMРелигиозните лидери в Руската федерация изразиха своите съболезнования за смъртта на Михаил Горбачов, който почина на 30 август на 91-годишна възраст. Всички те изразяват своята благодарност за политическата му роля за появата на религиозна свобода в Съветския съюз в периода на т. нар. „Перестройка“. На този фон впечатление прави мълчанието на Московския патриарх Кирил.

„Михаил Горбачов, първият президент на СССР, даде възможност на християните от различни вероизповедания в страната да практикуват свободно своята вяра, а на по-късен етап от живота си сам стана вярващ“, казва пред „РИА Новости“ Сергей Ряховски, член на Обществената палата на РФ и епископ на Евангелската църква. „Много от идеите му бяха изключително необходими на обществото: желанието да има мир, да се направи страната по-отворена, да се реши проблемът с тоталния дефицит и най-вече това, за което го ценяха християните от всички вероизповедания – той даде на хората възможността свободно да вярват в Бога. Добре познавах Михаил Сергеевич, срещал съм се с него неведнъж. Не се съмнявам в искреността на стремежа му към най-доброто, както и в това, че в края на живота си искрено вярваше в Бога“, каза още Ряховски.

Равин Александър Борода, председател на Федерацията на еврейските общности в Русия, отбеляза заслугите на Михаил Горбачов за защитата на правата на вярващите, съобщи „Интерфакс Религия“. В съболезнователния си адрес равин Борода отбелязва, че при първия президент на СССР в съветското общество се появяват възможности за свобода на словото и самоизразяването, свобода на движението и частно предприемачество. В обръщението си към дъщерята на Горбачов, Ирина, той пише: „Отделно от това смятам за необходимо да изразя личната си благодарност към Вашия баща за възраждането на религиозната свобода в нашата страна – благодарение на неговите преобразования настъпи истински подем и разцвет на духовния живот“.

Шейх Равил Гайнутдин, ръководител на Руския духовен съвет на мюсюлманите, заяви в своите съболезнования, че политическата дейност на Горбачов е белязана от преразглеждането на държавната атеистична политика по отношение на религиозните общности в страната. Той припомня как Горбачов, още като генерален секретар на ЦК на КПСС, разрешава на съветските мюсюлмани от Централна Азия да извършат хадж в Саудитска Арабия през 1989 г., съобщава ТАСС. „Нека душата на починалия почива в мир“, добавя той.

Ръководителят на традиционната будистка сангха на Русия XXIV Пандито Хамбо Лама Дамба Аюшеев изрази съболезнования на роднините и приятелите на Горбачов във връзка с неговата смърт, като отбеляза, че благодарение на Горбачов будистите в страната са получили религиозна свобода.

„Изказвам дълбоките си съболезнования на семейството, приятелите и близките по повод кончината на Михаил Сергеевич Горбачов. Благодарение на неговата перестройка будистите получиха религиозна свобода и възможност да възстановят нашите дацани – манастири и общности“, казва будисткият духовен водач пред ТАСС.

Телох Тулку Ринпоче, почетен представител на Далай Лама в Русия, Монголия и страните от ОНД, върховен лама на Калмикия, припомни, че в края на 80-те години на миналия век възстановяването на будизма е започнало бавно, по-специално в Бурятия, Калмикия и Тува. Според него Горбачов е дал пример за смелост и решителност, като е инициирал промени в СССР, за да подобри живота на цялото общество.

На този фон силно впечатление прави мълчанието на Руската православна църква и по-конкретно на патр. Кирил. Очевидно това е свързано със сдържаната реакция на Кремъл към кончината на Михаил Горбачов.

Той вероятно няма да бъде погребан като държавен глава както първия президент на РФ Борис Елцин. Според днешната пропаганда той е виновен за разпада на СССР, довел до унижение на Русия, на която сега предстои да поправи неговата грешка и да възстанови съветската империя.

Самият Горбачов казва за себе си, че е атеист. През 2008 г. той заявява за „Известия“: „Като цяло, за да избегна недоразумения, бих искал да кажа: бях и останах атеист…“. Той неведнъж разказва, че е израснал в религиозна среда. В интервю за „Комсомольская правда“ например той отговаря на въпроса „Не сте ли започнали да вярвате в Бога?“ така:

„Цялото ни семейство беше вярващо. Кръстих се като дете. Въпреки че баща ми и дядо ми бяха комунисти, в молитвения ъгъл имаше икона и кандило. А до него на масата имаше портрети на Ленин и Маркс. Така че в нашето семейство имаше равенство между идеология и вяра. Аз самият не ходя на църква. И смятам, че е лицемерно хората да стоят със свещи за показ. Пред телевизионните камери. По време на „перестройката“ обаче веднъж събрах йерарсите на всички вероизповедания в Съветския съюз в залата на Политбюро и създадохме Закона за свободата на съвестта и религията. Между другото, той все още няма аналог в света“.

На снимката: Среща на Михаил Горбачов с Московския патриарх Пимен и йерарси през 1988 г. След патриарха е тогавашният Киевски митрополит Филарет, сега разколнически „патриарх на Украйна“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cu9f 

Разпространяване на статията: