Мобилно меню

4.7053571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (112 Votes)

10348Президентът на Сърбия Александър Вучич и правителството на Ана Бърнабич отмениха гей-парада, който беше насрочен за 17 септември в сръбската столица. Като официална причина се посочва „напрежението в Косово и Метохия“. Ана Бърнабич заяви, че не става дума за отмяна, тъй като всеки има конституционно право да организира свои прояви, но е по-скоро „молба“ към организаторите, тъй като „този септември е „перфектна буря“ за нас. Има и чужд фактор, който очаква с нетърпение всичко това“, многозначително заяви тя.

Въпреки отмяната в Белград на 28 август се проведе плануван митинг-протест, рекламиран като православна реакция срещу „европейския гей-парад“ и озаглавен „Лития за спасението на Сърбия“. В началото на шествието имаше мото-колона на „Нощните вълци“, известни като „рокерите на Путин“. Участниците носеха икони, хоругви, лозунги, сръбски знамена, но също и руски, както и портрети на Путин. Така очаквано „литията“ се превърна в подкрепа на режима на Путин и  „руския свят“, който легитимира себе си като „защитник на традициите“. Руският режим оправдава завоевателната война срещу Украйна със защита на „традиционните семейни ценности“ и борба срещу „гейовете“. Руската православна църква също подкрепи тази пропаганда. Нейна отличителна черта е, че обявява за особено опасен за обществения морал западния хомосексуализъм и най-вече т. нар. прайдове, с които трябва да се воюва, но хомосексуализмът на местна почва не представлява опасност, бидейки традиционен. Хомосексуализмът в църковните среди, макар и забранен от каноните, също не е проблем за идеологията на „руския свят“.

Това е вторият подобен протест в Белград за последния месец. Преди две седмици, на 14 август, няколко хиляди души вече протестираха, подкрепени от опозиционни партии.

В свое изявление Св. Синод на СПЦ поздрави президента на Сърбия Вучич и правителството на Ана Бърнабич за отговорното решение да отменят прайда и подчерта, че „провеждането на този парад за популяризиране на ЛГБТ идеологията, която се опитва да се наложи в Европа и т. нар. западен свят като цяло и, за съжаление, сред сръбския народ, щеше да предизвика допълнително напрежение и нови разделения между вярващите от Сръбската православна църква и другите религиозни общности в Сърбия“.

В същото време църковното ръководство досега не е осъждало министър-председателката Ана Бърнабич, която е начело на сръбското правителство от 2017 г. и е първият ЛГБТ премиер на Сърбия. Тя се радва на устойчив рейтинг в обществото, независимо че на публични прояви се появява със своята партньорка, с която имат син. Преди няколко дни президентът Вучич заяви, че има „безгранично доверие“ в нея и отново я номинира за премиер.

3799433

u9z

f10df99392d391ff5f87e1e0f1f907b165176bd9

serbien anti europride demo foto screenshot youtube Glas javnosti

Europride Serbien 1

Нощни вълци

110314


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cwfc 

Разпространяване на статията: