Мобилно меню

4.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (39 Votes)

3717 nПо време на редовната си обща аудиенция на 24 август папа Франциск осъди убийството на Даря Дугина, извършено с кола-бомба. Тя беше дъщеря на Александър Дугин, руски философ и сътрудник на Путин с крайни националистически позиции и връзки с екстремистки движения в Европа.

По-конкретно папата каза: „Мисля си за цялата жестокост – за толкова многото невинни, които плащат цената на тази лудост. Безумието е от всички страни, защото войната е безумие и никой, който е във война, не може да каже: „Не, аз не съм безумен“. Войната е лудост. Мисля си за едно бедно момиче, което беше взривено от бомба под седалката на колата ѝ в Москва. Невинните плащат за войната. Невинните“.

Едни от първите, които протестираха, бяха Дмитрий Кулеба, украинският външен министър, и Андрий Юраш, украинският посланик при Светия Престол. В „Туитър“ посланикът заяви, че речта на папата е била „разочароваща“ и че не може да се поставят „агресорът и жертвата“ в една и съща категория.

Сред острите реакции беше и тази на бившия полски посланик към Ватикана (2013-2016 г.) Петер Новина-Конопка, който написа отворено писмо до папа Франциск. В него той пише:

„С цялото си сърце споделям, Ваше Светейшество, думите Ви за безумието на войната, за съпротивата срещу зверствата, извършвани (от всички страни) срещу деца, затворници и цивилни граждани, които не участват във войната. Въпреки това обаче аз смятам, че „вината“ е разпределена неравномерно, така както кръстът на Авел не е синоним на кръста на Каин.

На първо място, не разбирам определянето на жертвата на терористичния акт в Москва г-жа Дария Дугина като „невинна жертва“. Този млад човек – а не само нейният баща – беше именно един от лидерите, които настояваха за война и за лишаване на украинците от национална идентичност, от независимост и свобода, използвайки болната идеология на „руския свят“ и заплахата на разрушителните оръжия. Вярно е, че терористична атака не може да бъде подходящ отговор на това. Според мене обаче не е подходящ отговор и това, активни идеолози и пропагандатори да бъдат наричани „невинни жертви“.

Нещо повече, извършителите на нападението все още не са определени. Важна особеност на настоящия понтификат е, че папата избягва да действа като съдия – за съжаление, думите, изречени във Ватикана, бяха усетени именно така. И затова те причиниха такава болка на нашите украински братя и на много хора с добра воля. Агресорът не заслужава името „невинна жертва“.

Като изразявам най-високо уважение, Петер Новина-Конопка, посланик на Полша при Светия Престол 2013-2016 г.“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cwfh 

Разпространяване на статията: