Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

cccМосковският и на цяла Русия патр. Кирил няма да пътува до Казахстан за срещата на световните религиозни лидери, която ще се проведе на 13-15 септември. Това означава, че той няма да се срещне там с папа Франциск, който обяви за тази среща още през м. юли.

Срещата на лидерите на световните религии в Казахстан се организира от 2003 г. и събира представители на двадесет държави, които обсъждат актуални проблеми на религиозната свобода по целия свят. През тази година участие заяви и Римският папа Франциск.

Основна цел в дипломацията на главата на Римокатолическата църква е среща с Руския патриарх в Москва, но до този момент патр. Кирил отклонява това желание. След началото на руската война срещу Украйна папа Франциск неколкократно заяви, че желае да бъде „миротворец“ и да посети и двете страни – първо Москва, а после и Киев.

През юни беше договорена среща между двамата в Йерусалим, но тя беше отменена от Ватикана. Тогава папата заяви, че среща в този момент (на война) „ще доведе до голямо объркване“, имайки предвид, че тя ще се използва за пропаганда на руската политика. Впоследствие стана ясно, че отмяната на срещата не е лично желание на папата, а решение на дипломатите на Ватикана, които се страхуваха за авторитета на римския понтифик. Влиятелният кардинал Курт Кох заяви, че е благодарен на папата, че се е вслушал в техния съвет и не се е срещнал с патр. Кирил в Йерусалим.

Въпреки това папа Франциск не се отказа от желанието си за среща с Московския патриарх, разчитайки, че Москва ще възприеме това като възможност за излизане от международната изолация. 

Макар че той осъди позицията на патр. Кирил, казвайки в свое интервю, че поведението му е било разочароващо за глава на такава влиятелна църква и че е влязъл в ролята на „олтарно момче на Путин“, папа Франциск не определи еднозначно Русия като страна-агресор, което му спечелва много критики и разколебава авторитета на Римокатолическата църква.

Новият Волоколамски митрополит Антоний (Севрюк), който отскоро ръководи външната политика на РПЦ, заяви, че срещата между Римския папа и Руския патриарх „е от такова изключително значение за целия свят“, че ако е в рамките на друго мероприятие (международен форум в Казахстан), то това неминуемо би омаловажило нейното значение. Този аргумент обаче не е състоятелен, защото срещата на патр. Кирил и папа Франциск на летището в Хавана през 2016 г. беше анонсирана като голям успех на руската дипломация. Основната причина за отмяната на визитата според анализатори е напрежението между Кремъл и правителството на Казахстан, което не подкрепи еднозначно Русия във войната срещу Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cwfk 

Разпространяване на статията: