Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

carkva makedoniaНа свое заседание на 25 август Св. Синод на Руската православна църква – Московска патриаршия е признал решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква от 15-22 май т. г. за предоставяне на автокефалия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия. За това решение Сръбският патриарх Порфирий е изпратил писмо на 8 август, с което е помолил РПЦ „да приеме (МПЦ-ОА) като най-млада сестринска автокефална православна църква, като по този начин даде пример и на останалите поместни православни църкви“. Прави впечатление бързината, с която РПЦ се произнася по въпроса, явно бързайки да „даде пример“ на останалите православни църкви, а и да предвари възможното решение в същия дух на синода на Вселенска патриаршия.

Може да се предположи, че и Българската православна църква е получила подобно писмо от Сръбския патриарх, но поради твърде рядкото функциониране на българския синод то едва ли скоро ще бъде разгледано.

Според действащата от последните векове практика автокефалия на отделящи се части от поместни православни църкви се дава от Св. Синод на Вселенска патриаршия. Припомняме, че тази практика предстоеше да бъде променена, но процесът беше блокиран от РПЦ още през 2009 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8c93r 

Разпространяване на статията: