Мобилно меню

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

29Киевският митрополит Онуфрий (УПЦ) се срещна с руски военнопленници в Киево-Печерската лавра по тяхно желание. Срещата е организирана от журналиста Владимир Золкин, известен с интервютата си с руски военнопленници, и Борисполския митрополит Антоний (Паканич). След отслужване на молебен, митр. Онуфрий се обърна към военнопленниците с думите:

„Бих искал да пожелая Господ да ви върне обратно в родината ви, при вашите семейства. Да видите своите майки, сестри, съпруги, деца, братя, приятели. Бих искал да им кажете следните думи: „Ние не искаме да има война, каквато се води в момента в Украйна“. Не искаме нашите градове и села да бъдат разрушавани, не искаме нашият и вашият народ да загива. Не искаме майките нито в Украйна, нито в Русия да посрещат мъртвите си синове и да плачат над тях с горчиви, безутешни сълзи. Това трябва да се спре, може да се спре“.

„Трябва да намерим слово на любовта, което да заглуши оръжията, да спре ракетите. Искаме да има мир. Нашата Украинска православна църква направи всичко, за да могат руският и украинският народ да живеят в мир, разбирателство и любов. Стана обаче така, както стана. Но дори и да се е случило зло, то трябва да бъде спряно! Нека Бог даде на нашите управници смелост, разум и мъдрост, за да намерят словото на любовта, с което се спира всяко зло. Пожелавам Бог да ви закриля, както и всички хора, които са на бойното поле. Войната не е начинът да се постигне единство между народите, семействата, хората. Насилието не създава единство, единството се създава от любовта. А любовта е Бог. Ако някой се моли и се подчинява на Божиите заповеди, той е Божи човек. Нека Бог благослови нашите земи с мир“.

Митр. Онуфрий не благослови с кръста руските войници, но ги покани в кабинета си за неформален разговор. Там той каза:

„Не знам дали разбирате или не, но не трябва да бъде така. Не бива да се убивате един другиго. Смъртта не носи полза никому, а само скръб за всеки дом. Срамно е народите, излезли от един кръщелен купел, да воюват помежду си. И трябва да направим всичко, за да сложим край на тази лудост“, завърши той.

Вероятно срещата на митр. Онуфрий с пленените руски войници има характер на ходатайство пред киевските власти за тяхната обмяна с украински военнопленници.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cax9 

Разпространяване на статията: