Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

929Бившият Волоколамски митр. Иларион (Алфеев) отслужи последната си литургия в Москва на Петдесетница, преди да замине за Будапеща, където ще бъде епархийски архиерей. След богослужението той се обърна към присъстващите с думите:

„Скъпи братя и сестри, вие разбира се знаете, че преди няколко дни аз получих ново назначение. Получих резолюция от Светейшия патриарх, че благославя на 12 юни да извърша божествена Литургия в храма „Всех скорбящих радост“ и да се сбогувам с паството.

Първата част на резолюцията изпълних, сега бих искал да изпълня и втората. Аз много искрено и сърдечно искам да благодаря на всички вас за тези почти тринадесет години, в които бяхме заедно. На първо място искам да благодаря на духовенството на този храм, на тези, които присъстват и които днес отсъстват, за безупречната служба. Ние живеехме като едно семейство и между нас нямаше никакви сериозни разногласия. А когато се появяваха несериозни, много бързо намирахме начини да ги разрешим…

Мнозина ме питаха в тези дни: защо, как… Сега няма да влизам в подробности. Всъщност, аз самият не знам много подробности. Беше ми казано, че това решение не е свързано с някакви недостатъци в работата на Отдела за външни църковни отношения или на Общоцърковната аспирантура, или в този свят храм, или в другите църковни учреждения, които аз оглавявах. А беше казано само, че това се налага от днешната обществено-политическа ситуация. Можете да смятате, че пътят направи много остър завой, аз не се вместих в него и се озовах встрани от пътя. Но това е по-добре, отколкото да вляза в канавката, колата ми да се преобърне и да се взриви…

Така че животът продължава. Ние не бива да драматизираме тези събития. В живота на всеки свещенослужител може да има и възходи, и падения, и повишения, и т. нар. кариера, както и понижение. Всичко това е временно и не заради това служим в Църквата. Аз никога не съм търсил високи назначения, нито членство в синода, нито привилегии и няма да скърбя за това, че се лиших от тях. Ще ви кажа честно: единственият източник на скръб в момента за мене е, че се разделяме с вас. С всеки един от вас… силно се сродих. Все пак се надявам, че не се разделяме завинаги, а само временно, но животът ще върви по своя път и рано или късно ние с вас отново ще се видим“.

Припомняме, че на 7 юни митр. Иларион беше лишен от всички заемани от него длъжности и не беше допуснат да присъства на последното заседание на руския синод. Той е изпратен в Унгария, където ще ръководи унгарската епархия на РПЦ. Промяната дойде на фона на решението на УПЦ да се отдели от Московска патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fqxq 

Разпространяване на статията: