Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

11 2048x1536На Петдесетница – рождения ден на Христовата църква – българската православна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ в Париж посрещна отново Западно- и Средноевропейския митр. Антоний. Той оглави празничната богослужба заедно с храмовото духовенство: архим. Емилиян (Боцановски) и прот. Иван Карагеоргиев.

За да участват в св. Литургия и вечерната с коленопреклонни молитви, някои богомолци бяха изминали дълъг път от провинцията и дори от съседни страни.

6Църковнослужители от приятелски православни църкви в Париж също допринесоха с молитвено участие за единството и съборното начало на Църквата. Именно за него ни напомня празникът Петдесетница, както каза в проповедта си митр. Антоний, призовавайки за обща молитва за всички чеда на Църквата, за да бъдат просветени и подкрепени в своите търсения, понякога отчаяние или падение, особено в днешния свят на скърби, страхове за бъдещето и изпитания по Божие допущение.

4По време на посещението си в Париж митр. Антоний участва в редовното заседание на Събранието на православните епископи във Франция, председателствано от митрополита на Франция от Вселенската патриаршия Димитрий. Архиереите са обсъдили актуалните теми от живота на православните църкви. Те са изразили тревогата си от нестихващата опустошителна война в Украйна и радостта от възстановяването на евхаристийното общение между Сръбската църква и православните общности в днешна Северна Македония. Заседанието е завършило с молебен по случай имения ден на Вселенския патриарх Вартоломей.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8frwh 

Разпространяване на статията: