Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

DSC01667Енорията „Св. Николай Чудотворец“ в Амстердам, Нидерландия, която е в юрисдикцията на Московска патриаршия, е принудена временно да прекрати богослуженията в храма заради заплахи и опасност от саморазправа от страна на неизвестни. Преди седмица духовенството на храма обяви със специално обръщение, че няма да поменава името на Руския патриарх Кирил на богослуженията си заради неговата откритата подкрепа за войната в Украйна (тук).

На 6 март, Неделя на всеопрощението, Хагският и Нидерландски архиепископ (Московска патриаршия) Елисей пристигнал неочаквано в храма „Св. Николай“ с дипломатическа кола на руското посолство. След богослужението той уведомил свещениците, че тяхното обръщение е предизвикало загриженост не само в Московска патриаршия, но и в Министерството на външните работи на Русия, което „проявява голям интерес към вашата църква“. След това посещение натискът и заплахите са се увеличили, съобщават от енорията.

„В такава ситуация сградата на храма вече не е безопасна за нашите вярващи, които идват тук за среща с Бога. Рискът от инциденти и опасни ситуации е твърде голям. Ние сме обезпокоени за личната безопасност на въвлечените лица. Намираме се в контакт с полицията и правоохранителните органи по този въпрос. За съжаление сме принудени да затворим църквата за неопределено време“, казват от църковното настоятелство.

Духовенството на енорията е изпратило молба до митрополита на Белгия, Нидерландия и Люксембург Атинагор (Вселенска патриаршия) за приемане в неговата епархия. Митр. Атинагор е изразил готовност да разгледа искането и да поиска от архиеп. Елисей преминаване на духовенството под неговия омофор (т.е. под негова юрисдикция).

Църковното настоятелство съобщава, че подкрепя тази стъпка на свещениците и препоръчва на членовете на енорията да последват пастрите си. Това предложение ще бъде разгледано извънредното заседание на общото събрание на енорията на 26 март. Дотогава богослужения в храма няма да се провеждат. „Това се прави не само от съображения за безопасност, но и по пастирски съображения: в тази крайно напрегната ситуация ще бъде практически невъзможно да се достигне този молитвен дух, към който ние сте стремим по време на богослужението. Това решение е извънредно болезнено и тежко за всички“, се казва съобщение на сайта на енорията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qfq4 

Разпространяване на статията: