Мобилно меню

4.9766081871345 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (171 Votes)

IMG 5810Духовниците от руската църква „Св. Николай“ в Амстердам са изпратили обръщение към Руския патриарх Кирил с призив да ходатайства пред светските власти в Москва за спиране на войната в Украйна. Реакцията на патриарха ги е накарала да заявят официално, че се разграничават от неговата позиция и спират да го поменават по време на богослуженията.

Църковни коментатори отбелязват, че това е първата енория, която прави тази стъпка, но вероятно ще я последват и други. „Не се съмнявам, че епископите ще мълчат до последно, но енориите започват да говорят“, отбеляза богословът и публицист Сергей Чапнин.

В заявлението на духовенството на „Св. Николай“, публикувано на сайта на енорията, се казва:

Clipboard02„Ние, духовенството на енорията на храм „Св. Николай“, вече изразихме нашия потрес от нахлуването на въоръжените сили на Руската федерация в Украйна. Виждайки голямото насилие, разрушенията и страданията на населението на Украйна, нашата община започна хуманитарна кампания в помощ на бежанците.

Ние, като духовенство, подписахме обръщение към патриарх Кирил с призив да наруши мълчанието си по повод конфликта и да ходатайства пред властите за мир.

Днес патриарх Кирил прекъсна мълчанието си по повод войната. В циркулярно писмо той е одобрил молитва за мир, която възлага пълната отговорност за войната на чуждите държави („А на чуждестранните народи, които искат война и се опълчват на Светата Рус, забрани им и провали замислите им“). В молитвата присъства и прошението „… и имащите властта насочи към всяко добро“.

Ние се дистанцираме от описанието на събитията, дадено от патриарх Кирил. В светлината на гореказаното ние прекратяваме споменаването на патриарх Кирил на богослуженията. С това ще последваме примера на православното духовенство на Украйна, което в по-голямата си част престана да споменава патриарх Кирил“.

Енорията в Амстердам е основана през 1974 г. от малка група православни християни – руснаци, сърби, холандци. Важна роля в създаването му има Сурожки митр. Антоний (Блум). Енорията е част от Хагската епархия на Московска патриаршия. Днес в нея има хора от над двадесет страни. Богослуженията се извършват на холандски, църковнославянски и английски. В храма служат четирима свещеници и трима дякони.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qq4d 

Разпространяване на статията: