Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

274603429 10216900213736456 1594583343228788878 n 2Костромският свещеник Йоан Бурдин, който беше задържан за антивоенна проповед в храма „Възкресение Христово“ в с. Карабаново, Костромска област (тук), е бил осъден от районния съд и му е наложена глоба от 35 000 рубли, което е около 200 долара по последния курс на рублата. Решението може да бъде обжалвано на по-горна инстанция, което свещеникът ще направи. Той е подведен под отговорност за „дискредитиране на въоръжените сили на РФ“ по новия член от Кодекса на Руската федерация за административните правонарушения, който инкриминира „клеветническа информация за военните сили на Русия“. За проповедта на о. Йоан срещу войната в Украйна, произнесена в селски храм, е съобщил на властите един от енориашите.

Парите за глобата са събрани от близки и приятели на свещеника, тъй като тя е три пъти повече от месечната му заплата.

В коментар по повод съдебното дело срещу о. Йоан Бурдин Сергей Чапнин посочва, че в Руската църква се смята за напълно нормално епископът да не се застъпи пред светските власти за свещеника си. „Ако свещеникът проповядва Евангелието, а държавата го съди заради това, то епископът е длъжен да се застъпи за него. Това е нормалното, това е напълно естественото. В това е християнската (ако щете, корпоративната) солидарност.

Ние обаче прекрасно знаем, че ако държавата е недоволна, то първият, който е по-тих от водата и по-нисък от тревата, това е епископът. По-голямата част от днешните епископи са страхливи, страхуват се от държавата повече, отколкото свещениците.

Те по-скоро ще наложат забрана на свещеника, отколкото да си мръднат пръста в негова защита.

Да, има и някои изключения. Да, понякога има и негласна поддръжка, но това са по-скоро изключения от правилата. А правилата не се променят. И в Московска патриаршия винаги е било така. Московска патриаршия е създадена, за да е в угода на държавата и винаги да се страхува от нея“, казва Сергей Чапнин.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qffd 

Разпространяване на статията: