Мобилно меню

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (170 Votes)

0b67f4cda0f6ec86761a0ffebdcba9d5Официалният сайт на Московска патриаршия съобщава, че в специално издание – „За единството на Църквата“ – е било публикувано личното писмо на Видинския митрополит Даниил от 2019 г., изпратено до епископите на повечето поместни църкви, включително и до Св. Синод на БПЦ.

Освен българския текст в изданието с тираж 6 000 бр. са включени и преводите му на руски, английски и гръцки език, които бяха изпратени до предстоятелите и йерарсите на Александрийска, Йерусалимска, Румънска патриаршия, а също и до Кипърската, Гръцката и Албанската църква.

От Московска патриаршия определят писмото на митр. Даниил като кратко историко-канонично изследване, в което дейността на Фенер се анализира от различни страни на основата на редица документи.

Предговорът на книгата е от Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия. В него той отбелязва, че „в своята работа митр. Даниил показва, че действията на Константинополска патриаршия в Украйна са нарушение на двехилядогодишната канонична традиция и са свързани дори с догматически отклонения, включително с отричане на принципа на съборност в Православната църква“. Според него става дума за съчинение, „което ще остане в историята“.

Митр. Даниил написа това писмо през март 2019 г. във връзка с дискусията относно даването на томос за автокефалия на Украинската църква от страна на Константинополска патриаршия. Тогава Св. Синод на БПЦ се разграничи от позицията на своя събрат и излезе с официално съобщение за това (тук). Няколко дни по-късно митр. Даниил реагира критично на решението на Св. Синод (тук). Затова Видинският владика предложи да се проведе публична дискусия по проблема, но инициативата не беше задействана.

Три години след написването на писмото то излиза в специално издание в Русия на издателска къща „Познание“, която е свързана с образователното учреждение на РПЦ „Общоцърковна аспирантура и докторантура“, оглавявано от митр. Иларион. Книгата на българския митрополит е част от поредица от десет книги със съчинения на клирици от други поместни църкви, критикували решението на Вселенска патриаршия да даде автокефалия на Православната църква в Украйна. Сред другите автори са Пирейският митр. Серафим, определен като „един от най-авторитетните йерарси на Гръцката църква“, сръбският Моравички епископ Антоний и др.

Издателската инициатива е в подкрепа на новата политика на РПЦ за ясно прокарване на линията на разкол между поместните православни църкви в зависимост от отношението към украинската църковна автокефалия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qkxu 

Разпространяване на статията: