Мобилно меню

4.672514619883 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (171 Votes)

kirill bart 587x390Московска патриаршия заяви намерение за създаването на открит разкол в Православието, подтиквайки всички църкви да се самоопределят в него. Московският патр. Кирил маркира основните положения на новата руска позиция в проповедта си за Богоявление по стар стил, която той произнесе от параклиса на своята резиденция.

Според новия църковен курс всички поместни църкви трябва да определят дали ще бъдат в евхаристийно общение с Руската църква или с Константинополската патриаршия. Изборът да подкрепиш РПЦ се представя като избор на Православието, а евхаристийното общение с Вселенска патриаршия (респ. Алексадрийската патриаршия, Гръцката църква и Кипърската църква) като отпадане от Бога в състояние на „безблагодатност“.

Неопределено отношение към спора с Константинопол за Украйна, според РПЦ, вече не е възможно. Всички църкви трябва „да размислят с кого да бъдат“. Ако не изберат РПЦ, т. е. православието, ще се превърнат в „нещо, лишено от благодат“, където ще „има обряди, но не и спасение“.

Досега Москва се опитваше да предотврати признаването на автокефалната Православна църква в Украйна, използвайки различни лостове за влияние в средите на поместните църкви – те включваха неспоменаване на богослужение на предстоятели, липса на съслужение, разделяне на вътрешния епископат на поместните църкви на проруски и антируски, финансови стимули и др.

Досега всички тези мерки оставаха едностранни, т. е. нито една поместна църква, включително и Вселенската патриаршия, не предприе реципрочни мерки спрямо РПЦ. Всички предстоятели споменават Московския патр. Кирил на богослужение, евхаристийното общение не е прекъсвано.

Радикализирането на руската позиция стана ясно още в края на миналата година с решението за образуване на патриаршеска екзархия в юрисдикцията на Александрийската патриаршия в Африка. В публичното оправдаване на този акт водеща идея е, че Александрийската църква не просто се е присъединила към „украинския разкол“, но и е станала безблагодатна. Затова руските структури в Африка трябва да се смятат за „благодатна“ алтернатива на "отпадналата от Бога" Александрийска патриаршия.

Богоявленското слово на патр. Кирил, произнесено от неговата резиденция и цитирано от ТАСС, маркира основните тези, които РПЦ ще лансира през тази година в църковната си политика с другите поместни църкви, а именно:

„Ние днес сме длъжни да се молим и за нашата Църква, и за всички православни църкви, защото чрез вселенската Православна църква на хората се предава божествената благодат – за да не могат никакви разколи, разделения, които постоянно сее врагът на човешкия род, да превърнат една или друга църква в нещо лишено от божествената благодат. Ние знаем, че от Бога отстъпват и се лишават от Неговата благодат не само хора, но дори и църкви.

Ето, и днес има опасност, една част от Православието под влияние на външни могъщи сили, нямащи нищо общо с Църквата, да бъдат поразени от този грях, да се отделят от източника на вечния живот и да се превърнат в място, където има само обреди, но не и спасение. Затова днес особено призоваваме тези, които още размислят с кого да бъдат – с Църквата или с разкола.

Братя и сестри, това не е просто човешки избор, не е избор на място за живот, не е избор къде ще отидеш – наляво или надясно. Това е път към спасение или гибел, защото пътят, който ни отклонява от едната света, съборна и апостолска Църква, ни лишава от Божията благодат“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qkau 

Разпространяване на статията: