Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

градина праведници миланоПо инициатива на генералното консулство на България в Милано Българският патриарх Кирил (1901-1971 г.) ще бъде включен в списъка на градината на праведниците от цял свят в Милано. Тази година, на 6 март, на церемония по отбелязване на „Европейския ден на праведниците“ ще бъде обявено името на новоизбрания – Българският патриарх Кирил. На този ден се почита паметта на хора, спасявали човешки живот по време на различни форми на геноцид (вкл. Холокоста), масови убийства и други престъпления срещу човечеството. Процедурата по включване на дадена личност в списъка на праведниците изисква разработване на подробно документиран материал, придружен от научни статии, снимки и други писмени свидетелства, а специално жури, съставено от представители на община Милано и фондация „Гариво“, взема решение за одобряване на кандидатурите.

В началото на миналата година Генералното консулство на Република България в Милано по собствена инициатива организира събирането на сведения за заслугите на Български патриарх Кирил за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Разработен е обширен аналитично-документален материал, като за целта Генералният консул в Милано Таня Димитрова потърси различни институции и източници, съгласно изискванията на фондация „Гариво“ и община Милано, и подаде официално кандидатурата на патриарх Кирил. Генералното консулство получи официално потвърждение от страна на фондация „Гариво“ за одобрение на заслугите на българския духовник и присъединяването му към градината на праведниците от целия свят в Милано.

„Гариво“ е фондация, която се занимава с издирването и популяризирането на личности, които могат да бъдат наречени праведници на света. Неин основател и президент е Габриеле Нисим – писател, журналист, историк и есеист, автор на книгата Човекът, който спря Хитлер. Историята на Димитър Пешев, който спаси евреите на цяла една нация, издадена и в България. В нея Нисим разказва историята на зам.-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, който през 1943 г. спасява от депортиране в Аушвиц 48 хиляди български евреи, оказвайки въздействие върху цар Борис III и правителството да наредят спирането на влаковете преди тръгването им към нацисткия лагер.

Важна роля в спасяването на българските евреи от сигурна гибел изиграва и Българската православна църква и по-специално тогавашният Пловдивски митрополит Кирил, по-късно избран и за патриарх, след възстановяването на патриаршеския статут на БПЦ през 1953 г.

През 2000 г. институцията, която изследва съдбата на жертвите на Холокоста по време на Втората световна война, „Яд Вашем“ в Йерусалим, присъжда на патриарх Кирил титлата „Праведник на народите“ за приноса му в спасяването на българските евреи.

„Праведниците се появяват при всяка голяма хуманитарна катастрофа, геноцид и тъмни моменти на историята, можем да ги оприличим на перли. Всички ние трябва да се превърнем в ловци на перли, които да покажем на света. Праведници е имало в Османската империя, по време на Холокоста, в Камбоджа, Руанда и на много други места в днешно време“, смята председателят на фондация „Гариво“.

В Милано е създадена първата в Италия „Градина на праведниците“ през 2013 г., след тази в Йерусалим. Това става по инициатива на самия Габриеле Нисим. За разлика от други градини на паметта миланският парк отбелязва приноса не само на хората, спасили евреи, а и на всички, които са се борили против формите на геноцид по света. Подобни градини вече са създадени още в Ереван, Сараево и Варшава, в Италия – Генуа, Падуа, Асизи и др. по-малки градове. В ход на изграждане са в Руанда и Прага.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qk43 

Разпространяване на статията: