Мобилно меню

4.5444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (90 Votes)

Screenshot 2019 06 14 НовиниСлед решението на Св. Синод от 12 юни т. г. да се разграничи от действията на Видинския митрополит (виж тук), официалният сайт на БПЦ публикува изявление на Ловчанския митр. Гавриил, както и Особеното мнение на митр. Даниил.

Митр. Гавриил уточнява смисъла на решението на Св. Синод да се разграничи от инициативата на Видинския митрополит, който без знанието на Св. Синод е изпратил свое становище до епископата от други поместни църкви по украинския въпрос. Според митр. Гавриил причината за разграничаването е, че повдигнатите въпроси „все още не са били предмет на решение (на Св. Синод) и не са разглеждани по същество“.

От своя страна митр. Даниил публикува своето Особено мнение към критиката на синодните архиереи за неговата постъпка. Той признава, че е изпратил писмото си (23 страници) на гръцки и английски език до епископата на Александрийската, Йерусалимската, Кипърската, Гръцката, Албанската и Румънската църкви (на практика това са църквите, критично настроени към московската позиция в този конфликт, бел. ред.). Според него той има това право, защото е „застрашена автокефалността на Българската православна църква и на Православната църква като цяло“.

В своето Особено мнение митр. Даниил приканва синодните архиереи да дискутират публично повдигнатите от него въпроси за правомощията на Вселенската патриаршия. Той заявява, че писмото му до епископата на други поместни църкви не е било предоставено на медиите и публично огласявано (то получи гласност и критични отзиви в гръцки медии, бел. ред.). Сега обаче митрополитът използва повода от решението на Св. Синод от 12 юни и публикува текста на писмото в официалната страница на Българската патриаршия (виж тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4uc8 

Разпространяване на статията: