Мобилно меню

4.7789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (95 Votes)

Fr G TsonkovВчера, 24 октомври, българското електронно издание в САЩ bg-voice.com съобщи тревожната вест, че от петък полицията издирва отец Грую Цонков, свещеник в българската църква „Света Софѝя“ в гр. Дес Плейнс, част от мегаполисния конгломерат на Чикаго. Преди броени часове същото издание съобщи вече трагичната новина, че о. Грую е починал в болница. Това е установено, след като е била намерена колата му. Има известни неясноти около тази смърт, които полицията ще проучи. Засега се известява само за кончината на свещеника, който през последните три десетилетия служеше в българската епархия в САЩ.

О. Грую Цонков е роден в с. Мраченик, Карловско, на 7 юли 1953 г., и е син на свещ. Димитър Цонков, който служеше като ефимерий в Калоферския мъжки манастир. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, след което е ръкоположен за свещеник и служи първо в Карлово, а после в Пловдив. През 1990 г. преминава в епархията за САЩ, Канада и Австралия. Най-напред служи в българската църква в Детройт, а през 1993 г. се мести в Чикаго.

Негова е заслугата за изграждането на новия български храм в Дес Плейнс, посветен на Божията Премъдрост, Света Софѝя, и енорийската зала до него, които бяха завършени и осветени от митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф през 2002 г. И след това обаче о. Грую продължи заедно с църковното настоятелство да се грижи за изработването на иконите и други свещени изображения и украса в храма.

По повод тъжната вест генералният консул на Чикаго Светослав Станков пише, че българската общност в Чикаго загуби верен приятел и изтъква: „Днес е изключително тъжен ден за българската общност в Чикаго и САЩ. Напусна ни любимият на всички нас свещеник, поп Грую. Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Грую. За мене той беше доброжелателен, мъдър и обичащ службата си към Бога човек. Но освен добър християнин и свещеник той беше и приятел на всеки, прекрачил храма или потърсил неговата помощ и съвет“.

О. Грую е бил диабетик и е страдал от високо кръвно налягане. Със смъртта си той оставя неутешимо своето семейство – презвитера Параскева, син Димитър и внук.

Заупокойна молитва и поклонение пред тялото на иконом Грую Цонков ще се извършат на 27 октомври, сряда, от 10 ч. в храм „Света Софѝя“, а опелото ще бъде на 28 октомври, четвъртък, от 11 ч., в същия храм. Опелото ще извърши лично митрополит Йосиф заедно с много свещеници от епархията, които ще се съберат да се помолят заедно за душата на отец Грую и да изпратят тленните му останки до гроба.

Бог да го прости и помилва душата му, а на семейството му да даде утеха в тези толкова трудни мигове!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8449p 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]