Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

detail20211019 PAL05168 обрМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази своята загриженост за равнището на преподаване на предмета „Основи на православната култура“ в руските училища. Той коментира проблемите по време на среща с учителите по „Основи на религиозните култури и светска етика“, която се проведе вчера в Москва.

„Ако уроците по православна култура бъдат скучни и формални, то децата ще пренесат тази скука и в своя живот като възрастни и така ще асоциират религиозния живот със скуката.

Затова е по-добре изобщо да не се преподава, вместо да се преподава лошо. Във всички училища в дореволюционна Русия се е преподавал „Закон Божи“ и най-често неудовлетворително. В резултат, както ни е известно, бъдещите революционери станаха атеисти, макар че като деца всички са изучавали „Закон Божи“. Ето защо не бива да правим същите грешки“.

Той съобщи също, че предметът „Основи на религиозната култура“ се преподава само в четвърти клас. През тази година „религиозният курс“ е посещаван от 1.7 млн четвъртокласници, от които 640 хилляди ще учат „Основи на православната култура“ (36.7% от общия брой).

„Най-важният проблем днес обаче е липсата на достатъчна компетенция у повечето педагози, които преподават този предмет“, каза патриархът и помоли присъстващия министър на образованието С. Кравцов да установи по-тясно взаимодействие със синодния Отдел за религиозно образование и катехизация.

Съвременните деца очакват ярко и интересно представяне на информацията, отбеляза също патр. Кирил. „Образователните технологии се развиват много бързо, мултимедийните формати позволяват да се спечели интересът на детето, да се облекчи усвояването на материала, да се придаде образност на сложни понятия. Пособията по православна култура трябва да съответстват на всичко това“.

Източник: Интерфакс


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8d3ru 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]