Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

DSC 1678На 22 октомври Вселенският патриарх Вартоломей отслужи в Патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер, Истанбул, св. Литургия по случай 30-годишнината от избирането му за предстоятел на Константинополската патриаршия.

С него съслужиха йерарси на Патриаршията, служещи в различни страни и континенти, както и представители на някои от поместните православни църкви, между които Гвинейският митр. Георгий от Александрийската патриаршия, Търговищенски митр. Нифон от Румънската патриаршия, Киринейски митр. Хризостом от Кипърската архиепископия, Тернополският и Кременецки архиеп. Нестор от автокефалната Православна църква на Украйна.

„През тридесетте години на нашето смирено патриаршеско служение ние се старахме усърдно и с цялото си сърце „като служител Христов и разпоредник на тайните Божии“ (1 Кор. 4:1) да направим всичко възможно за укрепването и благосъстоянието на Църквата, за опазване на наследеното, за вярното продължение на Преданието, за разширяване на Светия и свещен наш синод с убеждението, че съборният институт е израз на гладкото функциониране на църковната администрация във всяка православна църква, за поддържане и разкрасяване на почти всички наши светини“, отбеляза патриархът в словото си след св. Литургия.

Сред приоритетите на своята работа той посочи също привличането на млади и способни хора за служение в Патриаршията, грижите за възстановяването на много „паднали скинии“, т. е. митрополии в различни части на страната (Турция, бел. прев.), попълването със свещенослужители, развитието и добрата работа на епархиите на Патриаршията както в страната, така и в чужбина, периодичните богослужения в древни християнски светини, канонизацията на нови светци, които подкрепят и утешават християните в цялата Църква, за да бъдат убедени всички, че Светият Дух непрекъснато през всички епохи действа и излъчва богоуподобени хора, светци от всякаква степен.

Особен акцент той постави и върху усилията си за сплотяване на поместните православни църкви, заради която цел още с изкачването му на поста беше установена формата на срещи и заседания на православните предстоятели. Патр. Вартоломей отбеляза също, че се е стараел винаги да протяга ръка за помощ за преодоляване на вътрешните проблеми на автокефалните православни църкви.

Свикването на Светия и велик събор на о-в Крит е осъществена столетна мечта на поколения християни, отбеляза също той, а издаването на томоси за автомония или автокефалия разреши дългогодишни проблеми в сестринските църкви. За съжаление голямата му мечта и една от първите му посочени цели при встъпването в патриаршеско служение – да види отново работеща Богословската школа на о-в Халки – не се е осъществила.

Патриархът завършва с думите на св. апостол Павел и с надеждата, че извършеното ще се запази и занапред: „На всекиго делото ще стане явно: денят ще го покаже; защото чрез огън се открива, и огънят ще изпита, какво е на всекиго делото. И ако някому делото, що е зидал, устои, той ще получи награда“ (1 Кор. 3:13-15).

В края на ноември патр. Вартоломей ще посети Света гора, както е било и при двадесетата и двадесет и петата годишнина от интронизацията му. В Гърция също са планирани чествания за годишнината, които ще се проведат на Въведение Богородично, 21 ноември, в катедралния храм на Атина.

Веднага след отбелязването на годишнината във Фенер на 22 октомври, на 23 октомври патр. Вартоломей замина за САЩ на посещение в страната с най-голямо паство на Патриаршията. За съжаление агенциите съобщиха, че още с пристигането си след дългия полет той се е почувствал зле и след официалното посрещане и първите срещи, преди да отиде на богослужение в гръцката църква „Света Софѝя“ в Олбъни, Ню Йорк, тази сутрин е постъпил в болницата на университета „Джордж Вашингтон“. Като причина се посочва изтощението му от многото прояви през последните дни и продължителното пътуване, но засега не са известни подробности. Знае се само, че според препоръката на лекарите патриархът ще трябва да остане и в неделя вечер в болницата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/844aa 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]