Мобилно меню

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

ieronymosСамо осем са гръцките митрополити, които не са ваксинирани, съобщава изданието „Вима ортодоксиас“, което е една десета от общия им брой. Според официални данни на Гръцката църква 60-65% са клириците в Северна Гърция, които са си поставили ваксина срещу COVID-19, а в Южна Гърция те са до 90%. Съобщава се също, че броят на ваксинираните монаси и монахини е нисък, както и на монасите в Света гора.

По време на хиротонията на новоизбрания митрополит на Касторя (Костур) Калиник Атинският архиепископ Йероним отправи критика към онези йерарси, които не следват в пастирската си дейност решенията на съборния институт на Гръцката църква по отношение на пандемията, но и на други църковни проблеми. Той разкри и вътрешното напрежение между йерарсите, някои от които стигат дори до отказ от съслужение със свои събратя, без формално да излизат в схизма. Затова архиеп. Йероним призова новия митрополит никога да не застрашава единството на Църквата и да не отказва евхаристийно общение със събратята си поради някакви свои убеждения:

„Идва някой, който не е съгласен да следва решенията на Църквата, на Свещения Синод, и казва: „Това, което казвам, са моите убеждения и вяра, но съм длъжен да проявя послушание към Църквата и затова се ограждам (от общение с останалите)“. Надявам се никога да не ни поставиш пред такава трудност. Единството на Църквата е над всичко, защото това единство се основава на истинската вяра“.

Според изданието предстоятелят на Гръцката църква визира Етолийския митр. Козма и Китирския митр. Серафим, които бяха призовани да дават обяснение за поведението си пред синодния църковен съд. Останалите шестима митрополити, които явно възприемат ваксинацията като религиозен проблем, са от гръцка Македония.

В България също има немалко митрополити, които се ваксинираха, но за това не се говори публично. Няма информация и за броя на клириците, които са си поставили ваксини.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/86ck9 

Разпространяване на статията: