Мобилно меню

4.9771428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (175 Votes)

Cap3На 17 октомври, в неделя, за първи път ще бъде отбелязан празникът Събор на всички свети Лекари. Той беше учреден на заседанието на Св. Синод на Вселенска патриаршия през юли т. г. и ще бъде честван всяка година през октомври, в най-близката неделя до 17 и 18 октомври. Тогава Църквата почита св. Безсребърници и св. апостол Лука, който също е бил лекар.

На новия празник Църквата ще почита приноса на медицинската наука и лекарското служение на човечеството. Службата за празника е съставена от Родоския митрополит Кирил.

В окръжното послание на Вселенската патриаршия до нейните архиереи и клирици се казва: „От началото на християнството до най-ново време лекари, лечители и специалисти, както и множество обикновени и съвестни християни са служили на „намиращите се в болест и скърби“, и така на дело са разкривали Божието човеколюбие, като постъпващи по начина и образа на Христос. Мнозина от тях са се отличили със светостта си, която Църквата е признала, като ги е причислила официално към своя празничен календар“.

„В условията на страх, болка и скръб в днешната пандемия на коронавирус, множество вярващи се обръщат към тези светци, притежаващи харизмата на изцелението“, се казва на друго място в окръжното послание. „Те са особено силна подкрепа и пример за лекарите, за всички медицински работници, които служат в сферата на здравеопазването, които през цялата пандемия положиха свръхчовешки усилия, за да спасяват животи и да осигуряват грижа, лечение и облекчение на страдащите свои ближни“.

Накрая Вселенският патриарх Вартоломей поздравява и благодари отечески на всички лекари и здравни служители, насърчава ги с думите на апостола да имат нелицемерна любов, да бъдат грижовни, да се почитат взаимно, да поддържат пламенна вярата си, като се трудят за Господа, да се радват с надежда, да бъдат търпеливи в скърбите, постоянни в молитвата, да помагат на хората в техните нужди, да залягат да бъдат страннолюбиви, за да се слави чрез тях нашият Бог в Троица, Подателят на всяко благо (срв. Рим. 12 гл.).

Тропари на светците лекари

Глас 1, Пустинный житель

Подчинили на Бога лечебните знания и чрез науката на любовта с делата си дали стократен плод от трудовете си, както казва Христос, вие, лекари, получихте наградата за усилията си и заради чудесата с болните сте помнени навеки; слава на Този, Който ви направи чудни, слава на Този, Който ви даде благодат, слава на Този, Който чрез вас дава изцеление на всички.

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Ἰατρείας τὴν γνῶσιν, τῷ Θεῷ ὑποτάξαντες, καὶ τῇ ἐπιστήμῃ ἀγάπης, ἐν τοῖς ἔργοις δουλεύσαντες, ὡς ἔφη ὁ Χριστὸς εἰς ἑκατόν, ἐκτήσασθε τῶν πόνων τὸν μισθόν, εἰς αἰῶνας μαρτυρούμενοι Ἰατροί, τοῖς θαύμασι τῶν νοσούντων. Δόξα τῷ θαυμαστώσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ χαριτώσαντι, δόξα τῷ δωρουμένῳ δι᾽ ὑμῶν, πᾶσιν ἰάματα.

Друг тропар, глас 3, Божественния веры

Със съдействието на божествената благодат бяхте полезни за нуждите и бедите на болните, блажени, и сте признати за лекари-светци, показали славата Божия до край-земя, затова усърдно се молете винаги на Него да ни радува здраве и радост.

Ἕτερον. Ἦχος γʹ. Θείας πίστεως.

Θείας χάριτος, τῇ συνεργίᾳ, ἐπαρκέσαντες, τῶν ἀσθενούντων, ταῖς ἀνάγκαις καὶ χρείαις μακάριοι, ἐν Ἰατροῖς ἐγνωρίσθητε Ἅγιοι, Θεοῦ τὴν δόξαν τοῖς πέρασι φαίνοντες. Ὅθεν πάντοτε, αὐτῷ ἐκτενῶς πρεσβεύετε, ὑγείαν καὶ χαρὰν ἡμῖν δωρήσασθαι.

Из службата за лекарите-светци, творение на Родоски митрополит Кирил, 2021 г.

Превел: И.Ж.Д.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/88xkd 

Разпространяване на статията: