Мобилно меню

1.4081632653061 1 1 1 1 1 Rating 1.41 (49 Votes)

5947На последното си заседание от 23-24 септември Св. Синод на РПЦ взе решение да приеме под своята юрисдикция „многобройните клирици от Александрийската патриаршия“, които са подали молба да се присъединят към РПЦ. В официалното съобщение се казва:

„Вземайки предвид многобройните обръщения на клирици на Александрийската православна църква към Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил с молба за приемането им под омофора на Московска патриаршия, възложи на Преосвещения Владикавказки и Алански архиепископ Леонид подробно да изучи постъпилите обръщения и да представи предложение до Св. Синод“.

Още през изминалата година „Интерфакс“ цитира архиеп. Леонид, зам.-председател на Отдела за външни църковни връзки, който съобщи, че броят на александрийските клирици от Африка, желаещи да преминат под омофора на РПЦ-МП, е няколкостотин. Оттогава досега обаче не бяха предприети конкретни стъпки за присъединяването на африкански клирици към МП.

На практика това означава, че Московска патриаршия възнамерява да създаде паралелна структура в юрисдикцията на Александрийската патриаршия, и то не чрез създаване на свои мисионерски центрове, а чрез привличане на клирици на Александрийската патриаршия. Акцията има ясно изразен наказателен характер заради решението на Александрийския патриарх да признае автокефалната Православна църква на Украйна. Конкретният повод е съслужението на Александрийския патр. Теодор на 13 август с Киевския митр. Епифаний (Думенко) по време на богослужение на турския остров Имврос, оглавено от патр. Вартоломей.

Московският синод също отбелязва, че съслужението на патр. Теодор с „главата на разколническата структура в Украйна“ още повече задълбочава разкола между Московска патриаршия и Александрийската църква.

РПЦ се опита да открие свои енории и в Турция, за да демонстрира влизане в юрисдикцията на Вселенска патриаршия, като ответна реакция на нейното „незачитане на каноничните ѝ граници в Украйна“, но не срещна подкрепата на турските власти и отделните случаи на служение на руски клирици сред руската диаспора останаха изолирани.

Твърде вероятно е и това намерение на РПЦ да остане на хартия, за целите на публичната полемика с Вселенска патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8uc4u 

Разпространяване на статията: