Мобилно меню

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (90 Votes)

CaeНа 4 октомври в манастира „Успение Богородично“ в Пендели, край Атина, започва редовната сесия на Св. Синод на гръцката Йерархия – висшия ръководен орган на Гръцката църква, в който влизат всички действащи митрополити. Ще бъдат избрани петима митрополити на овакантените катедри в Лангада (Лъгадина), Кастория (Костур), Килкис (Кукуш), Перистери (предградие на Атина) и Тира (о-в Санторин). Техният избор ще се проведе в последния ден на заседанието, 8 октомври.

В дневния ред влиза освен изборът на нови митрополити също и отчети за извършеното от различните синодни комисии за периода 2019-2020 и 2020-2021 г., които ще бъдат представени от ръководещите ги митрополити. Представените резултати и проблеми ще бъдат дискутирани.

Митрополитът на Гуменица Димитрий ще представи доклад „Правилникът За исихастирията“. В Гръцката църква има немалко манастири с особен статут, наричани „исихастирио“ (донякъде отговаря на нашето „постница“). Наименованието предполага по-уединен монашески живот. Те се водят метоси на други манастири, но на практика така се избягва подчинението на местния епископ (съответно митрополит). Техният независим статут по отношение на местната епископска власт е причина и постоянен предмет на канонично обсъждане и уточняване в църковните устави и документи.

През следващите дни ще бъдат прочетени и други доклади, като например за участието на миряните в църковния живот, за някои проблеми на църковната администрация и др. Митрополитът на Неа Йония и Филаделфия Гавриил ще изнесе доклад на тема: „Научен и богословски поглед към вируса на пандемията. Отговори на конспиративната теория“. След всеки доклад ще следва обсъждане. Много от митрополитите на ГПЦ са с докторски титли по богословие и други науки, а някои от тях са и професори в гръцките университети.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/86dhq 

Разпространяване на статията: