Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

6154858d36a89Днес Грузинската патриаршия реагира за втори път официално на скандала, който предизвика публикуването на хиляди аудио и видеозаписи, събирани от грузинската Държавна сигурност от 2013 до 2021 г. Материалите разтърсиха грузинското общество заради масовия характер на подслушванията от страна на службите, както и заради компрометиращия им характер за служителите на Църквата. Грузинската църква преживява истински „малък Страшен съд“, когато всичко казано на тайно става явно за цялото общество.

В официалната реакция на патриаршията акцентът се слага върху разпространението на тези материали, а не върху тяхното съдържание. Те са разпространени с предизборни цели и желаят да компрометират Църквата в очите на обществото. Техните автори са неизвестни, затова не може да бъде разграничена истината от лъжата в тях. Вината на клириците трябва да бъде неоспоримо доказана. Критикуват се онези митрополити и духовници, които коментират публично материалите. Според изявлението телевизиите и медиите, които им дават трибуна, действат избирателно.

И по-конкретно в изявлението се казва:

„През септември т. г. бяха разпространени т. нар. „материали на Службата за национална сигурност“, главна цел на което е да се въвлече Църквата в предизборната борба и да се дискредитират нейните служители.

В публикуваните файлове с неизвестнен произход не може да се различи истината от клеветата. Едно е ясно: тези материали позволяват на враждебни на Църквата сили да разпространяват слухове и клевети, накърняващи честта и репутацията. В това активно участват, редом с други лица, и някои свещенослужители, известни със своите скандални действия, т. нар. богослови, средствата за масова информация и някои телевизии“.

Според патриаршията тези записи не могат да бъдат използвани за наказание на някой клирик:

„Добре известно е, че налагането на църковно наказание трябва да се основава на непогрешими доказателства. Следователно тези файлове са неизползваеми за вземане на решения поради сериозни проблеми. Ако бъдат получени истински доказателства за извършването от конкретен свещенослужител на действия, неподобаващи за духовно лице, след като комисия проучи въпроса и потвърди факта, непременно ще последва съответната реакция.

Също така искаме да заявим, че ако действително се е извършвало незаконно следене и подслушване на свещениците, това е напълно неприемливо. В случай на потвърждение на обвинението трябва да има строг отговор на незаконното наблюдение и подслушване както на духовници, така и на миряни, но също и на хората, отговорни за разпространението на материалите“.

Това е второто изявление на Грузинската патриаршия в рамките на една седмица. В първото се казва, че файловете съдържат смесено истини и лъжи, което е известно средство за борба с Църквата от предишния режим.

„Ние внимателно следим за случващите се процеси и ще реагираме на важните въпроси. Грузия и Грузинската православна църква са успели да издържат през своята история на множество изпитания и, с Божията помощ, ще преодолеем и това. Нашият народ е разумен и разбира къде е доброто и къде се крие зло. Истината в края на краищата побеждава и този, който копае гроб другиму, често сам пада в него“, се казва в изялвението.

Грузинското общество вече втора седмици продължава да обсъжда изнесените данни, а много от подслушваните лица дават изявления в медиите, опровергават или потвърждават автентичността на записите.

Прави впечатление, че в архивите „Прелюбодейци“, „Финансови машинации“, „Руски връзки“ и др. се съдържат освен записи, също и разработки за съзнателно въвличане на някой клирик в компрометираща ситуация в зависимост от личните му слабости и наклонности, като материалите след това се използват за контрол над него. Подслушвани са лица на ръководни постове в Църквата като митрополити и публични личности, но също и свещеници и чиновници, които не играят значима роля в обществения живот, което говори за повсеместния характер на подслушванията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/86waa 

Разпространяване на статията: