Мобилно меню

4.8450704225352 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (71 Votes)

cq5dam.thumbnail.cropped.1000.563 2За първи път честването на св. братя Кирил и Методий в Рим беше отбелязано със св. Литургия на български, извършена в древната базилика „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ. За първи път казваме, защото обикновено на този празник идват за малко важни държавни делегации, които присъстват на кратката молитва в криптата и бързат да тръгнат по други по-важни за тях дела.

На 27 май официалната българска делегация присъства на празничното богослужение в римския храм, оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит на БПЦ Антоний. В св. Литургия взеха участие свещенослужителите от епархията ни в Западна и Централна Европа.

192288660 428412455193680 8277277480590483899 nЗаедно с българската официална делегация, водена от президента Румен Радев, в църквата „Сан Клементе“ бяха още посланикът на България в Италия Тодор Стоянов и посланикът към Светия Престол и Малтийския орден Богдан Паташев, както и българи, живеещи в Рим.

Тук бяха също и представители на Ватикана: кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, монсиньор Яромир Задрапа от същия съвет, отговорен за отношенията с православните църкви, архиепископ А. Менини, бивш нунций в България, и други.

В края на богослужението митр. Антоний се обърна със слово към богомолците в храма, в което изрази радостта си от това знаменателно богослужение, като каза: „Благодарение на съвместните църковно-дипломатически преговори на най-високо ниво между Българската православна църква и Светия Престол за първи път в нашата история отслужихме св. Литургия върху централния олтар на античната базилика „Сан Клементе“, където се пази частица от безценните мощи на св. Константин-Кирил Философ.

191575963 428412681860324 314459323133802681 nТази Литургия днес е кулминацията на честванията, които се извършват в името на просветителското дело и равноапостолската мисия на св. братя и техните ученици. Дни, посветени на българския дух, на българската и славянска писменост и просвета, дни, в които се покланяме пред великото дело на равноапостолите. Празник, с който българите отбелязват своя принос в разпространението на Св. Писание на език, понятен за всички славянски народи“.

С приветствие към присъстващите в древния храм се обърна и кард. Кох и заяви: „Искрено съм благодарен, че на този ден Римокатолическата църква се обединява с всички вас, скъпи братя и сестри, дошли от България, за да празнувате празника на св. Кирил и Методий“.

Той подчерта, че „благодарение на превода на Евангелията и Литургията, одобрен по това време от властите на Църквата, римските епископи и константинополските патриарси, славяните могат да се чувстват, заедно с другите народи на земята, потомци и наследници на обещанието, дадено от Бог на Авраам, и участвате във вечния план на Светата Троица“.

Президентът Румен Радев в краткото си обръщение отбеляза, че „Литургията, отслужена от български архиерей за първи път, увенчава с нов духовен венец почитта ни към великото дело на св. братя Кирил и Методий и техните ученици. Заедно с преклонението си към първоучителите българският народ отбелязва и своя исторически принос в разпространението на Св. Писание на език, разбираем за всички славянски народи“, каза президентът Радев.

Тази година за първи път празникът 24 май беше отбелязан и в църквата „Св. Петър“ във Ватикана. Там, в Криптата на папите, доц. свещ. д-р Иван Иванов, енорийски свещеник на българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“, отслужи молебен в присъствието на представители на българската общност в Рим.

О. Иван Иванов подчерта, че по този начин се разширява и задълбочава почитта, която българите отдават на св. братя в италианската столица. „Богослужението на славянски език е било част от тяхното мисионерско дело, което те представят пред папата и духовниците в Рим през 9 в. Ние днес, чрез литургичното им прославяне на български език във Вечния град, показваме, че делото им е живо, че семето, което те са посели в 9 в., днес дава стократен плод“, каза о. Иванов.

Събитията през изминалата седмица бяха възможни благодарение на съдействието от страна на председателя на Конгрегацията за християнското единение кард. Курт Кох и о. Яромир Задрапа, дългогодишен мисионер в България, както и на българския посланик към Светия Престол Богдан Паташев и доц. свещ. Иван Иванов. Отбелязването на празника на св. братя в Рим тази година показа и добрите взаимоотношения, постигнати между БПЦ и Римокатолическата църква в Западна Европа през последните години.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8p8r8 

Разпространяване на статията: