Мобилно меню

4.93 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (100 Votes)

C Users GiorgosРъководството на Света гора, Свещеният кинотис, изпрати в петък писмо до всички светогорски манастири, в което напомня за забраната за влизане на поклонници, без да се прави никакво изключение, включително и за епископи. Специалното споменаване на архиереите се дължи на обстоятелството, че са регистрирани случаи на пренасяне на вируса от членове на делагации, придружаващи епископи, които въпреки забраната продължават да посещават Света гора, пише изданието Вима ортодоксиас. В писмото се напомня и за старото решение всички празници в манастирите, скитовете и килиите да се отбелязват без участието на други гости, освен местното братство.

Константинос Докузлис, ръководител на здравния център в Карея, съобщи, че до този момент са установени над тридесет случая на болни монаси на Света гора. „В килиите на Новия Скит, подчинен на манастира „Св. Павел“, има двадесет и трима заразени, установени с rapid test, и в „Св. Анна“, отново в една от килиите – осем души. От тях за четирима се е наложило преместване в болница в Солун, откъдето ни информират, че те са добре и скоро ще се излекуват. Правим тестове, където е нужно – на всички входове на Урануполи, Трипити и Йерисо.

Гръцкото издание, което приоритетно отразява новини от живота на Свега гора и други гръцки манастири, дава информация и за развитието на ваксинационната кампания там. В материал на главния редактор, озаглавен „Истината за ваксините на Света гора“, се казва: „На Света гора имаше голямо забавяне на изпращането на ваксините от Атина, което постави в опасност живота на по-възрастните монаси и тези с хронични болести. Преди около три седмици започна ваксинацията, но само със 120 ваксини, които бяха поставени за пет дни. Други ваксини на Света гора не са изпращани, въпреки че заявките (на монаси и миряни) са около 500. Тази седмица се очакват други 120 ваксини, за да бъдат ваксинирани други 120 монаси и миряни, а след това ще се постави втората доза на ваксинираните в началото. Голяма лъжа е, че е имало странични реакции при ваксинираните на Света гора, което уж е довело до намаляване на заявилите желание да се ваксинират. След първите ваксинации имаше значително повишаване на желаещите да се ваксинират - както монаси, така и миряни, като техният брой надвишава значително 500. Някои манастири не са взели отношение към ваксинацията, защото почти всичките им монаси са преболедували и имат антитела. Поне шест манастира са записали почти всичките си монаси за ваксиниране. Въпреки изявленията на лидера на една политическа гръцка партия, никой не налага никому ваксина на Света гора. Всички монаси са свободни да постъпват по съвест. И накрая, има някои неразумни „зилоти“ монаси на Света гора, имащи „ревност не по разум“, които водят пропаганда срещу ваксините“.

Поради многото строителни и стопански дейности по всички манастири в Света гора постоянно пребивават стотици миряни. Макар и да са по начало по-млади и в трудоспособна възраст, те също проявяват съзнателна грижа за здравето си и желаят да се ваксинират.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6cpx6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]