Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

vladika atanasijeНа 4 март, привечер, почина бившият Захумско-Херцеговински епископ Атанасий (Йевтич), един от най-известните съвременни сръбски богослови. Той беше приет с усложнения от COVID-19 на 17 февруари в болницата в Требине. Там беше на кислородна терапия, но на 2 март здравословното му състояние се влоши. Той беше причастен със св. Христови тайни от еп. Йоаникий (Михович).

Еп. Атанасий (Йевтич) е роден през 1938 г. През 1958 г. завършва Белградската духовна семинария, като през същата година постъпва в Богословския факултет, но се налага да отбие военната си служба. През 1960 г. приема монашество в манастира „Пустиня“ във Валево. През 1963 г. завършва богословие. През следващата с благословението на тогавашния Сръбски патриарх Герман заминава да учи в Богословската академия на о-в Халки. Защитава докторат в Атинския университет на тема „Богословието на ап. Павел според св. Йоан Златоуст“. През 1968 г. започва да чете курса „Въведение в богословието и патрологията с аскетика“, както и „История на Църквата през византийския период“ в Православния институт „Св. Сергий“ в Париж. От 1973 г. започва работа в катедрата по Патрология в Богословския факултет в Белград, като през различни периоди е декан на факултета. Автор е на стотици научни трудове, от които основният е Патрология, преведени на много европейски езици. През 1991 г. е хиротонисан за Банатски епископ, а през следващата става Захумско-Херцеговински епископ. Заради войната в Босна и Херцеговина катедрата му се мести в Требине. През 1996 г. получава сериозна травма на шийните прешлени и подава молба за оттегляне на покой, като Архиерейският събор удовлетворява молбата му през 1999 г. През 2010 г. е назначен за местоблюстител на Рашко-Призренска и Косовско-Метохийска катедра, но не успява да изпълнява задълженията си и се оттегля след няколко месеца по здравословни причини.

Еп. Атанасий беше близък приятел и връстник на покойния Черногорско-Приморски митр. Амфилохий и отслужи първата заупокойна служба след неговата кончина в ковид-болницата в Подгорица.

Еп. Атанасий (Йевтич) има голямо духовно влияние сред сръбския епископат, а неговата епископска шапчица стана белег за причастност към богословските му идеи сред по-младите епископи. Той е гостувал и в България, а през 2018 г. стана почетен професор на Великотърновския университет.

Четири статии на еп. Атанасий (Йевтич) може да прочетете в Живо Предание – тук.

Бог да го прости!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yupy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]