Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

METABATIKA THRISKEFTIKAНа своето заседание на 3 септември Св. Синод на Гръцката православна църква одобри новите учебници по „Религия“, създадени през 2018 г. по новата учебна програма. Програмата и самите учебници бяха предмет на активно обсъждане в църковните среди, като се стигна до протестни шествия на несъгласни с промените. Винаги критичният Пирейски митрополит Серафим сезира дори Висшия административен съд, който се произнесе в полза на жалбата. В крайна сметка въпреки оживените дискусии и желанието на голяма част от епископата да не се правят съществени промени в организацията и съдържанието на учебния материал новите учебници бяха въведени в употреба, тъй като срещнаха подкрепата на учителите и родителите.

За началото на тази учебна година и новият годишен състав на постоянния Св. Синод (с мандат от 1 септември до 31 август догодина) одобри новите учебници, в които бяха внесени малки изменения съобразно препоръките на Висшия административен съд.

Междувременно през август Министерството на образованието и религиите обяви при какви условия учениците ще могат да се откажат от изучаването на предмета. В наредбата се казва, че предметът „Религия“ е задължителен за всички ученици от двата етапа на училищното образование и се преподава по утвърдените програми. Дава се възможност на учениците, които не са православни християни, т. е. са друговерци, иноверци или не са религиозни, и които се позовават на съвестта си, да се освободят от изучаване на предмета. „Следователно, освобождаването от предмета „Религия“ е законно, когато се основава на защитата на свободата на религиозната съвест, както предвижда Конституцията и както е описано в местните закони“. Освобождаването става със заявление на ученика или ученичката (ако са пълнолетни) или на двамата родители (ако учениците са непълнолетни). Заявлението е валидно, ако бъде подписано и от двамата родители, като изключение се прави само в случай, че детето се отглежда само от един родител.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/689q9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]