Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

thriskeutika oxiПротестите, организирани от няколко гръцки митрополии и съюзи на богослови срещу новите учебници по Религия, не дадоха резултат. Това пише изданието Orthodoxia.info, привеждайки данни от Министерството на образованието и религиите за процента ученици, отказали обучение по новите учебни пособия. Едва 0.5% от учениците (съответно родителите) са върнали предоставените им учебници в знак на протест срещу тяхното съдържание.

„Впечатляващо е, че въпреки постоянната активност събирането на подписи и призивите дори от страна на митрополити да се откажат новите учебни пособия, родителите и учениците, които върнаха на преподавателите си учебниците, не са дори 1 процент“.

Според официалната информация на Министерството на образованието и религиите 99.7% от учениците са приели новите учебници по Религия. Учениците, които са върнали като неприемливи учебниците, отказвайки да се обучават по тях, са малцинство, близко до границата на статистическата грешка. И по-конкретно 0.38% от учениците в основния етап, 0.28% от долния курс на гимназията и 0.10% от горния гимназиален курс са върнали учебниците. В църковните училища в страната от обучаващите се там 742 ученици само двама са върнали новите пособия.

Интересна е информацията и за процента на учениците, отказали да посещават часовете по Религия (гръцкият закон дава това право на родителите – чрез молба да освободят детето си от тези занятия). През 2014-2015 г. освободените ученици са общо 13 903. За 2015-2016 г. техният брой е намалял до 6043, което е 0.5% от общия брой ученици. През изминалата учебна година техният брой е бил 10 566, т. е. 0.87%, а през настоящата учебна година броят им отново е намалял до 6 000 ученици.

През последните две години Гръцката църква води активна полемика срещу промените в учебното съдържание и методиката на преподаване на Религия, която се изучава задължително в гръцките училища от 1 до 12 клас. Клириците настояваха да се запази старата програма, според която религията се разглежда през призмата на историята на Православната църква от първи век до наши дни. Новата програма предвижда тематично организиране на материала, като се отделя малко повече място на религиозните практики в другите изповедания. През последната година след призив на някои митрополити в различни градове в страната се проведоха протестни шествия на родители срещу новите учебници, които бяха активно отразявани в медиите. Въпреки организираната протестна кампания обаче гръцкото общество остана равнодушно към критиките за „икуменизъм и предателство към гръцката идентичност“ и родителите приеха новата учебна програма по този предмет.

Недоволните са подали жалба до Висшия административен съд за отмяна на промените и връщане на старата учебна програма. Решението на висшия съдебен орган в Гърция се очаква с интерес.

Междувременно Висшият административен съд, сезиран по жалба на Пирейския митрополит Серафим и родители, излезе със становище, че указът на бившия министър на образованието Никос Филис за промените в учебната програма по Религия противоречи на конституцията, тъй като се нарушава гарантираното конституционно право децата да получават в училище образование, което да развива тяхната национална и религиозна идентичност, която е източно-православна. В решението, което все още не е публикувано официално, се казва, че в новата програма има важни пропуски, като например не се говори за Светата Единосъщна Троица и за Христос като Спасител на света. Решението на съда предизвика оживени дискусии, както и реакции на богословите, автори на учебните пособия, които публикуваха извадки от учебниците, посветени на тези основни догмати в Православието. Решението се коментира като странно и понеже Министерството на образованието отмени преди година въпросния указ на бившия министър на образованието и формално има ново законово основание за променената учебна програма. Очаква се решението на съда и по втора жалба, този път за промените в учебната програма за горния гимназиален курс.

От Министерството на образованието отговориха, че уважават решението на съда, но промените в учебната програма срещат пълната подкрепа на преподавателите и учениците и те ще продължат.

Виж повече за промените в програмата тук

На снимката: Плакат, призоваващ към протест срещу новата програма по Религия: „Казваме „НЕ“ на новата програма по Религия. Писмо от възмутен родител до министерството на образованието“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxpkk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]