Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

fthiotidos antistasiВ деня на отсичането на главата на Господния Предтеча Йоан митрополитът на Фтиотида (седалище в град Ламия) Симеон говори в проповедта си за подвига на Йоан Кръстител в контекста на днешните проблеми на Гърция, но и на много други страни.

„За светия Предтеча Господен са достатъчни думите на Христос, че не се е родил на земята мъж, по-велик от него. Разтърсващи думи, които свидетелстват за величието на неговата личност и обясняват почитта, която Църквата му оказва през вековете.

Йоан Кръстител не просто е критикувал морала на определен кръг хора. Критиката му е била глас и вик на въставане срещу една система на власт, срещу една овластена каста, която мачка слабите, бедните, презрените, която носи всички белези на лицемерието и която светият Предтеча не е можел да търпи и да прави компромиси.

Колко голяма нужда има нашето време от съпротива. Съпротива срещу всяка необуздана форма на власт, срещу всяка система, която действа с алчност, без бариери, която унижава човешката личност, унищожава всяка идея за справедливост, равенство и еднаквост пред закона.

Св. Йоан Предтеча е бил обезглавен и е умрял мъченически именно заради това, поради което не е просто един свидетел и мъченик на Църквата, но е също така мъченик на народа и на онези цивилизации и хора, които искат да живеят с истинска справедливост в света.

Нека, братя, вземем повод и се запитаме: Какво ще бъде Христовото свидетелство за нас? Какво ще каже Христос за нас, виждайки нашето отношение към хората и нещата, нашия житейски път? Как ще ни оцени Христос? Какъв е нашият истински образ?

Заслужава си да се запитаме и да погледнем дълбоко в себе си и да видим неговата истина, своята истина. Полезно и спасително е човек да види себе си такъв, какъвто наистина е, и да се опита да продължи напред.

Какви са пътищата, които ние, днешните хора, приготвяме за поколенията на идния ден? Предтечата подготви пътя на Господа, създаде предпоставките и почвата, за да можем хората да приемем Месията. Ние какви пътища ще отворим, какво човечество ще предадем на нашите деца и внуци, какво семейство, какви принципи и какви ориентири, какъв пример? Какво ще си спомнят децата и внуците, следващото поколение за нас?

Моля се с цялата си душа и сърце честнѝят Предтеча Господен да ни издигне всички високо в небето...“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66f3f 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата