Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (38 Votes)

namedЧерногорският митр. Амфилохий (Радович) заяви на протестен митинг на 27 август, че за първи път в живота си ще гласува на избори. Изборите в Черна гора ще се проведат на 30 август, като митрополитът призова всички християни да гласуват срещу правителството, приело новия закон за вероизповеданията и статута на религиозните общини. Обръщението на митрополита е публикувано в официалния сайт на митрополията.

„На осемдесет и двегодишна възраст за първи път ще гласувам на парламентарни избори – на 30 август – и призовавам всички черногорци, жители на Черна гора и всички останали да гласуват в защита на Божиите светини, които сега са подложени на гонение в Черна гора от страна на тези, които не знаят какво е светиня. Да даде Бог тази защита да успее заради бъдещето на всички жители на Черна гора. Всички на избори в защита на светините!“, заяви митр. Амфилохий, цитиран от „РИА Новости“.

Конфликтът между Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия и правителството на социалистическата Демократическа партия (или Демократическа партия на социалистите - ДПС) продължава вече няколко месеца в условията на пандемията. Заради редовно провежданите протестни митинги и събрания бяха повдигнати няколко наказателни дела срещу организатори от опозицията и близо двадесет свещеници. За кратко обвиняем беше и самият Черногорско-Приморски митрополит, както и Будимлянският еп. Йоаникий.

С призива си Черногорският митрополит на практика дава подкрепата си за опозиционното движение „Демократичен фронт“, чийто кандидат за министър-председател е университетският преподавател проф. Здравко Кривокапич. В програмата на опозицията на първо място е посочена отмяната на спорния закон за вероизповеданията, с който държавата национализира повечето църкви на Сръбската патриаршия в страната. Според Здравко Кривокапич този закон е „несправедлив и представлява насилие над православното население в Черна гора“. Като втора главна задача опозиционната партия си поставя възстановяването на върховенството на закона.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66r4y 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата