Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

567При взрива в Бейрут на 4 август няма загинали енориаши на руското подворие в ливанската столица, съобщи предстоятелят на подворието архим. Филип (Василцев). „За съжаление няколко семейства от нашата енория, които живеят в Ашрафия (православният район в града, недалеч от пристанището, който пострада силно), останаха без жилище. Затова трябва да помислим как да подкрепим материално тези хора, които се оказаха на улицата“, подчерта той.

Архим. Филип разказа също, че някои от енориашите са се спасили буквално по чудо: „В тази ситуация не би трябвало да останат живи, но Господи ги спаси. Едно семейство беше в жилището си буквално до пристанището и са видели взрива. Домът им е напълно разрушен, а те останаха живи с незначителни наранявания. Затова на 6 август в храма „Св. Йоан Предтеча“ ще отслужим благодарствен молебен за избавяне от смъртна опасност“. От подворието възнамеряват да създадат комитет, който да подпомага материално нуждаещите се. „Много членове на нашата община даряват кръв за пострадалите“, отбеляза още той.

Църквата „Св. Йоан Предтеча“ към подворието не е пострадала от взрива, докато намиращото се в съседство руско посолство е пострадало значително. Сериозни щети има в храмовете на Антихийската православна църква. Пострадали са сериозно храмът на „Св. Димитър“ на гробището, храмът „Св. Николай“ и православната болница „Св. Георги“.

Взривът в Бейрут беше сравнен с мощността на земетресение от четвърта степен по Рихтер. Взривната вълна унищожи няколко квартала. Жертвите на трагедията са над сто души, а четири хиляди са ранените. Хиляди останаха без дом.

Източник: Приходы


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/666dc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]