Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

temmuz 2020 На 24 юли в храма „Света Софѝя“ се проведе първият петъчен намаз след обявяването на храма за музей през 1934 г. В молитвата, която имаше демонстративен характер, участва турският президент Ердоган, който прочете стихове от корана. В храма обаче не присъстваха кметът на Истанбул, както и лидерът на опозицията, които бяха против промяната на музейния статут на „Света Софѝя“.

Християнските изображения на Иисус Христос и св. Богородица бяха закрити с плътни завеси. За първата петъчна молитва две хиляди квадратни метра от пода бяха застлани със зелени вълнени килими с османски мотиви от 17 в. „След края на реставрацията, която ще продължи между шест месеца и година“, общо четири хиляди квадратни метра (4 декара) ще бъдат покрити, съобщи собственикът на фирмата, изготвила килимите, Али Риза Йозкул.

Реджеп Ердоган обеща на руския президент Владимир Путин, че „християнските културни ценности“ в храма ще бъдат запазени. Специалистите обаче са скептични относно съхраняването им. Движимите експонати, свързани с християнската история на храма, ще бъдат пренесени в музея, съобщиха вече турските власти. А изображенията по стените ще бъдат прикривани по време на молитва със специални светлини, които ще „прожектират“ върху тях сури от корана. Шестдесетте тона вълнени килими, които ще се използват при молитва, също ще променят влажността и ще се отразят на съхранението на културните ценности, заявиха специалисти.

Превръщането на „Света Софѝя“ в действаща джамия е демонстративен акт от страна на турския президент, който се вписва в политиката му на конфронтация със западния свят и цели консолидиране на неговите привърженици в страната. Прави впечатление, че от големите държави, които призоваха турския лидер да не предприема подобно действие, единствено Кремъл прояви сдържаност и обяви този акт за „вътрешно решение“ на Ердоган, към което те нямат отношение. Кремъл обяви подробности от телефонен разговор между Путин и Ердоган, от който също става ясно, че Русия не възнамерява да оказва дипломатически натиск върху Турция. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дори заяви, че превръщането на „Света Софѝя“ в джамия е добро за руските туристи, които сега няма да плащат „твърде скъпите билети“. Той заяви също, че позицията на руското правителство се различава от тази на Московска патриаршия.

Тази реакция се коментира от гръцки специалисти като доказателство, че освен другите политически цели превръщането на „Света Софѝя“ в джамия е реципрочен акт на отмъщение към Вселенската патриаршия заради предоставянето на автокефалия на Православната църква на Украйна. В руски медии се отбелязва, че патр. Вартоломей сега ще остане в историята като „този, при когото „Света Софѝя“ стана отново джамия“, което нямало да се случи, ако той се бил концентрирал върху този проблем, а не върху украинската църковна автокефалия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66ay3 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата