Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (15 Votes)

patriarx kirill mediumМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил направи изявление относно намеренията на турското правителство да превърне „Света Софѝя“ в действаща джамия. В изявлението, публикувано в официалния сайт на Московска патриаршия, се казва следното:

„Дълбоко съм обезпокоен от призивите на някои турски политици да преразгледат музейния статут на храма „Света Софѝя“, един от най-великите паметници на християнската култура.

Построен през 6 век в чест на Христос Спасител, този храм означава много за цялото Православие. И той е особено скъп на Руската църква. Пратениците на великия княз Владимир били запленени от неговата красота, щом приминали прага му. Като чул техния разказ, св. Владимир покръстил себе си и Рус, която навлязла в ново за нея духовно и историческо измерение – в християнската цивилизация.

Възхищението пред постиженията на тази цивилизация, част от която сега сме ние, ни е предадено от много поколения. Един от най-почитаните нейни символи е бил и остава „Света Софѝя“. Нейният образ е трайно навлязъл в нашата култура и история. Той е давал сила и вдъхновение на нашите архитекти в Киев, Новгород, Полоцк, във всички главни центрове на духовното оформяне на Древна Рус.

В исторически план отношенията между Рус и Константинопол са били различни, имало е и твърде сложни периоди. Но всеки опит да се принизи или погази хилядолетното духовно наследство на Константинополската църква е възприемано от руския народ както в миналото, така и днес с болка и възмущение. Заплахата срещу „Света Софѝя“ е заплаха за цялата християнска цивилизация, а следователно и за нашата духовност и история. Днес за всеки руски православен човек „Света Софѝя“ е велика християнска светиня.

Задължение за всяка цивилизована държава е да пази равновесие: да примирява противоречията в обществото, а не да ги изостря; да допринася за обединяването на хората, а не за разделянето им.

Днес отношенията между Турция и Русия се развиват динамично. При това трябва да вземем предвид, че Русия е страна с преобладаващо православно население. Поради тази причина онова, което може да се случи със „Света Софѝя“, ще се приеме с голяма болка от руския народ.

Надявам се на благоразумие на държавното ръководство на Турция. Запазването на днешния неутрален статут на „Света Софѝя“, един от шедьоврите на християнската култура, храм-символ за милиони християни по света, ще послужи за по-нататъшното развитие на отношенията между народите на Русия и Турция, за укрепване на междурелигиозния мир и съгласие“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6uqx3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]