Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

38 tn 11Московският и на цяла Русия патриарх Кирил нареди на влиятелната игуменка на столичния Покровски манастир Теофания (Мискина) да продаде луксозния си мерцедес, след като темата за придобивката вече близо месец вълнува руските медии.

На езика на църковната администрация решението на патриарха звучи така: „Патриарх Кирил благослови игуменката на Покровския ставропигиален женски манастир Теофания (Мискина) да продаде намиращия се в нейно владение автомобил Mercedes Benz S-класа. Предстоятелят на Руската църква посочи, че даренията за манастира трябва да се използват за социални и благотворителни цели. Той също така припомни на монасите, че не бива да купуват луксозни автомобили, а тези, които са необходими за работата им, следва да са собственост на манастира, а не лични“.

Това съобщи Владимир Легойда, говорител на Московска патриаршия. Наблюдатели коментират, че по този начин патриархът потвърждава информацията, че собственик на автомобила е игуменката, а не манастирът, и че той е закупен не с лични средства, а с дарения.

Покровският манастир е един от най-посещаваните и богати манастири в руската столица. Там е разположен и петзвездният хотел „Покровская“, построен по програмата за хотели за поклонници в Москва, чиито цени обаче са непосилни за обикновените хора.

Общественото внимание периодично се насочва към манастира и неговото ръководство, като преди няколко месеца игуменката за пореден път привлече вниманието на медиите заради призив на млад свещеник в обителта, който събираше средства за лечение на новороденото си дете. Тогава в църковните среди се появи информацията, че игуменката му е отказала помощ, тъй като свещеникът бил временно разпределен в манастира.

Хилядите поклонници, които ежедневно посещават обителта, са привлечени там заради блажена Матрона Московска (1881-1952), живяла в нищета и гонение от съветската власт и прославила се още приживе с чудотворство. Тя е канонизирана от Руската православна църква през 1999 г., а чудотворните ѝ мощи са изложени за поклонение в Покровския ставропигиален манастир.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66xxa 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата