Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

trekking sto agio oros kai anavasi stin koryfi athos 5Отварянето на Света гора за поклонници не доведе до увеличаване на посетителите, съобщава „Вима ортодоксиас“. По това време на годината обикновено в светогорските манастири има много поклонниц, преди всичко от Русия, Сърбия, България и Румъния. Днес манастирите са почти празни, а Урануполи, който разчита най-вече на поклоннически туризъм, отбелязва 80% спад на туристите. Обикновено поклонниците оставят семействата си за няколко дни в градчето, докато те са на Света гора.

Затова от 3 юли Свещеният кинотис реши да увеличи броя на поклонниците от петнадесет на двадесет души, които могат посещават светогорските манастири, а скитовете и килиите могат да приемат от трима до петима посетители всеки ден. Освен това се разрешава движението на поклонници от един манастир до друг, което досега беше забранено, като те могат да останат да спят в манастира, където са стигнали, но след съгласуване с местното монашеско братство.

Монасите са сдържани по отношение на разхлабването на мерките, но все пак Свещеният кинотис обяви, че ще издава по шестдесет допълнителни разрешения за тридневен престой освен заявените от манастирите. Остава изискването всеки поклонник да е договорил предварително престоя си с основния манастир на своето посещение. Официално новите разпоредби ще бъдат обявени в петък, 3 юли, а в зависимост от състоянието на пандемията могат да отпаднат и други ограничителни мерки от следващия месец.

„Повечето поклонници и приятели на Света гора се страхуват да дойдат, най-вече за да не пренесат нещо на нас, които през целия този период бяхме изолирани. Надяваме се, че с отслабването на мерките и при спазване на здравните изисквания в съботно-неделните дни ще идват повече поклонници и ще участват и в празничните богослужения, които сега се отслужват в много тесен кръг, само от монасите“, заявява източник от Света гора, цитиран от гръцкия вестник „Етнос“.

Корабите от Урануполис до Дафни пътуват с много малко хора, а туристическият кораб, който обикаля около Света гора, на 1 юли е имал едва тридесет пътника. В Урануполи очакват туристите да се увеличат едва през август. Затова три от най-големите хотели в градчето и много от по-малките все още не са отворили. „Етнос“ съобщава, че най-големият хотел е отложил отварянето си за 15 юли поради анулиране на резервацията на четиристотин английски туристи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6uh9y 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]