Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

largeМного бързо и без решение завърши заседанието на Върховния съд на Турция относно искането емблематичният храм „Света Софѝя“ да бъде превърнат в джамия, съобщава Orthodoxia.info. Съдиите препратиха към предходните съдебни решения относно храма, които потвърждават музейния му статут, установен с указ на Кемал Ататюрк през 1935 г.

В същото време обаче съдиите отбелязват, че този статут може да бъде променен с президентски указ, оставяйки по този начин отговорността за подобно решение на президента Ердоган. Окончателното решение за статута на храма ще бъде обявено в рамките на 15 дни.

Междувременно вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Турция да не превръща „Света Софѝя“ в джамия. „Призоваваме турските власти да запазят „Света Софѝя“ като музей като пример за техния ангажимент да уважават религиозните традиции и богатата история, които са формирали турската република, и да гарантират, че „Света Софѝя“, ще остане достъпна за всички“, заяви той, цитиран от „Ройтерс“.

„Съединените щати разглеждат промяната в статута на „Света Софѝя“ като принизяване на наследството на тази забележителна сграда и нейната ненадмината способност – така рядка в съвременния свят – да служи на човечеството като толкова необходим мост между различните традиции на вяра и култури“, каза също Помпео.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6uhpd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]