Мобилно меню

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)

Agia Sofia in Constantinople 4В проповедта си след богослужението за Петровден в църквата „Св. Апостоли“ в Истанбул Вселенският патриарх Вартоломей коментира намерението на турските власти да превърнат „Света Софѝя“ в джамия. Досега емблематичният за Византийската империя храм функционираше като музей. Патриархът заяви, че през 2016 г. е изпратил писмо към тогавашното ръководство на религиозните въпроси и е изразил безпокойствието си от промяната на режима на „Света Софѝя“.

„Не бива този храм да стане причина за сблъсъци между двата народа. Той не принадлежи само на този, който притежава паметника, но на цялото човечество. И турският народ носи отговорността да запази световния характер на паметника. „Света Софѝя“ като музей е място и символ на срещата, подкрепата и разбирателството между християнството и исляма. Евентуалното превръщане на „Света Софѝя“ в джамия ще настрои милиони християни от целия свят срещу исляма. Но единството трябва да се пази. Ние очакваме в крайна сметка разумът и благоразумието да надделеят“.

Въпросът за превръщането на „Света Софѝя“ в джамия беше повдигнат за пореден път от една турска националистична неправителствена организация. Този път идеята срещна подкрепата на турския президент Ердоган. Решението на съда, който трябва да потвърди или отмени решението на Кемал Ататюрк за придаването на статут на музей на „Света Софѝя“, трябва да бъде обявено на 2 юли.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6u4w6 

Разпространяване на статията: