Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

b43270На заседанието на Св. Синод на Вселенската патриаршия на 23 юни беше причислен към лика на светците митрополитът на Едеса (Воден), Пела и Алмопия Калиник, ръководил митрополията от 1967 г. до 1984 г.

Новопрославеният светител е роден през 1919 г. с кръщелно име Димитриос Пулос в с. Ситаралона в Етолоакарнания. Неговият дядо е бил свещеник в селото и така малкият Димитриос израснал в храма. След завършване на висшето си образование получава предложение да продължи образованието си в чужбина, но той предпочита да остане в страната и да посвети живота си на Църквата.

Първоначално работи като секретар и проповедник в митрополията на Етолоакарнания, като обикалял и най-отдалечените села в областта, проповядвайки Божието слово на прост и разбираем за хората език.

През 1957 г. на 38-годишна възраст е ръкоположен за дякон и презвитер от своя брат, митрополита на Димотика и Орестиада Константин, след което става протосингел на Етоло-Акарнанийската митрополия.

26На 25 юни 1967 г., когато заради военния режим в Гърция се прави чистка по върховете на Гръцката църква, архим. Калиник е избран и ръкоположен за митрополит на Едеса, Пела и Алмопия. Там той служи на Църквата в продължение на седемнадесет години до смъртта си на 7 август 1984 г. На опелото му присъстват двадесет и девет епископи, стотици свещеници и хиляди миряни от всички краища на Гърция.

Остава в паметта на Църквата с аскетичния си живот и жертвено служение на ближните. Почита се като светец в Гръцката църква дълги години преди официалната му канонизация. Навпактският митр. Йеротей (Влахос) е автор на книгата Украшение на Църквата (на снимката горе), публикувана през 1998 г., в която разказва за неговото житие, свидетелства от писмата и текстовете на митрополита, както и спомени на неговите многобройни духовни чеда. По онова време архим. Йеротей е най-близкото му духовно чедо, който е с него в последните дни преди смъртта му и затваря очите му.

Паметта му ще се чества на 8 август, определи Св. Синод на Вселенската патриаршия.

Митр. Калиник е посещавал България в качеството си на пратеник на Гръцката църква за тържества на БПЦ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6u6rr 

Разпространяване на статията: