Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

54b3На 7 юли в Свердловския областен съд ще започне първото административно дело срещу схиигумен Сергий (Романов), клирик на Екатеринбургска епархия на РПЦ. Той е обвинен по член за „Разпространение в интернет на недостоверна обществено значима информация под вид на достоверни съобщения, създаваща заплаха от причиняване на вреда за живота или здравето на гражданите“. Повод е негово видеообръщение, в което той твърди, че пандемията е създадена с цел да се „чипира“ населението.

Духовникът е популярен с радикалните си религиозни възгледи и множество последователи от висшето общество в Русия. В разгара на пандемията той беше поставен под запрещение заради проклятия, изричани от амвона, срещу църковното ръководство, което ограничи достъпа на миряни до богослуженията.

Схиигумен Сергий влезе в конфликт с игуменията на обгрижвания от него Среднеуралски женски манастир, която поиска от него разрешение да изследва за COVID-19 няколко сестри от обителта, в която живеят близо петстотин души. След забраната на духовника игуменията и още няколко сестри напускат манастира, а схиигумен Сергий със свои привърженици взема манастира под свой контрол. Но според изявления на епархийската канцелария манастирът се води в законово отношение като имот на Екатеринбургската епархия.

Църковното дело срещу него е насрочено за 26 юни. Църковният съд ще разгледа проклятията срещу епископата, заснети на видеообръщения. Местният митр. Кирил забрани на духовника да проповядва, след като той започна да трупа популярност с проповеди за „създаването на електронен концлагер на сатаната“ и др. под. идеи. Схиигуменът обаче не признава църковния съд и смята, че с неговия случай трябва да се занимае поместен събор.

Преди пандемията схиигумен Сергий (Романов) беше известен като лидер на т. нар. „секта на царебожниците“, чийто най-популярен член беше руската депутатка Наталия Поклонская. Критикуван е не само като лъже-старец, но и заради това, че е приел свещенически сан, въпреки че преди обръщането си към Църквата е лежал в затвора за убийство. Според църковните канони това е недопустимо. Схиигумен Сергий обаче твърди, че е получил предсказавие за това си поприще от Московския патриарх Алексий II.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6u66q 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата