Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

 lg04qbНа 14 юни Московският патриарх Кирил освети новия главен военен храм „Възкресение Христово“, след като няколко пъти освещаването му беше отлагано. Първоначално това трябваше да се случи през май, но беше отложено заради епидемията от коронавирус. Водеща новина обаче стана отсъствието на руския президент Владимир Путин, който е главнокомандващ на руската армия. Присъстваха военният министър Сергей Шойгу, офицери и войници.

Отсъствието на президента беше тълкувано като знак за неодобрение към висшето църковно ръководство и обществените критики към естетиката на новия храм. През последните месеци в обществото се водеше активна полемика за основните символи и изображения в църквата, между които присъстват комунистически символи, изображения на съветски лидери, виновни за гоненията срещу Църквата и др. Полемика предизвикаха и сцените със съвременни политически фигури, между които и Путин, прославящи анексията на Крим.

glavhram 587x392Символиката на храма е военна и недопустима за място, където ще се извършва богослужение, твърдят критиците му. Преобладаващият военен зелен цвят в интериора и външния вид на храма засилва внушението за военна сграда. Сред заложените символи са диаметърът на главния купол, който е 19.45 м. в чест на 1945 г. Камбанарията е висока 75 метра, тъй като храмът се открива през 2020 г., когато се навършват 75 години от победата във Великата отечествена война. Малкият купол е висок 14.18 м., тъй като войната продължава 1418 дни и нощи. Има изобразени много батални сцени от Втората световна война, включително шествието на хилядите германски военнопленници в Москва през 1944 г., известно като „Парада на победените“ и подписването на капитулацията на Германия.

sЗащитниците на военната естетика заявяват, че тези сцени са „далеч от олтара“, а спорната мозайка с портрета на Сталин беше преместена в музея, „за да не се разделя обществото“.

Президентът Путин все пак ще посети главния храм на въоръжените сили съвместно с патр. Кирил на 22 юни, когато е годишнината от началото на Великата отечествена война, съобщава „Интерфакс“. На този ден ще има богослужение, след което двамата ще открият музейния комплекс към храма. След това ще се извърши лития до паметника на Скърбящата майка на територията на храмовия комплекс.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6u9dw 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата