Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

vasili leskoОт болницата в Боровляни, Минска област, Белорусия, е бил изписан 91-годишният ветеран от Втората световна война протойрей Василий Леско, лекуван там от коронавирус. Когато го питат как е успял да победи болестта, той отговаря: „С любовта на Иисус Христос и с молитвите на любещите сърца“.

О. Василий прекарва двадесет и четири дни в болницата, от тях седем в реанимация и на апарат за обдишване.

„Не можех вече да я търпя тази болница, исках да се прибера най-после вкъщи и да остана жив. Щом си дойдох у дома, в Божия рай влязох. Прекръстих се, поклоних се, кандилата горят, иконите са на място – добре ми стана“, казва о. Василий Леско при завръщането си в родното Полесие в южните части на страната.

Последните години свещеникът живее в манастира „Св. Елисавета“ в Минск. Сега манастирът е затворен до средата на май, а повече от шестдесет монахини имат същата диагноза като о. Василий – COVID-19.

Според медиците коронавирусът е най-опасен за възрастните хора и за тези с хронични заболявания, но о. Василий Леско оцелява, въпреки че миналата година преболедува пневмония, а наскоро му е сменен кардиостимулаторът.

Той е изписан заедно с още две сестри от манастира, които също са излекувани. Свещеникът се шегува, че е бил най-старият в болницата. „Вече нито на улицата, нито в магазина ще срещнеш някой, който е на повече от 90 години“, – казва той и добавя: „Дай Боже, още да поживея“.

Прот. Василий Леско е свещеник от четиридесет години, служил е в селските енории на белоруското Полесие. Отгледал е четири деца. Той е известен изпълнител на народни религиозни песни на белоруски език, като помни всичките наизуст.

В края на април от коронавирус почина и първият клирик на Минската епархия на Белоруската православна църква, жертва на коронавируса – о. Генадий Бутко, на петдесет и седем години. Ръкоположен е за свещеник през 2003 г. и е служил в храма „Св. Петър и Павел“ в столицата на Белорусия. След смъртта си оставя четири деца.

През миналата седмица цяла група авторитетни московски свещеници бяха приети в болница с диагноза коронавирус. На 7 май беше хоспитализиран и прот. Димитрий Смирнов, началник на Патриаршеската комисия на РПЦ по въпросите на семейството. По информация на „Интерфакс“ от 10 май положението му е със средна тежест и засега не се нуждае от кислороден апарат.

На 9 май от коронавирус почина прот. Владимир Бушуев, на 69 г., предстоятел на храма „Покров Богородичен“ в Измайлов, Москва.

По информация от pravoslavie.ru, Interfax.ru и белоруски медии


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6wpua 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]